Svet
23 ogledov

Na Nizozemskem desnici ni uspelo

Mark Rutte Profimedias
Po preštetih dobrih 93 odstotkih glasov je jasno, da je na Nizozemskem slavila vladajoča Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premierja Marka Rutteja.

Uradni rezultati nizozemskih parlamentarnih volitev naj bi bili znani 21. marca, po neuradnih rezultatih pa je največ glasov dobila stranka premierja Marka Rutteja VVD, in sicer 21,2 odstotka glasov, kar pomeni, da bodo imeli 33 poslancev v 150-članskem parlamentu. Na drugem mestu je pristala skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) populista Geerta Wildersa, ki bo imela 20 poslancev, krščanski demokrati (CDA) in levo usmerjeni, liberalni demokrati (D66) pa bodo imeli po 19 poslancev. 

"To je večer, ko so Nizozemci po brexitu in ameriških volitvah rekli konec populizmu," je pred svojimi privrženci v Haagu dejal Rutte, ki bo najverjetneje ostal na premierskem položaju.Rutte bo moral znova sestaviti koalicijsko vlado, v kateri pa verjetno ne bo dosedanje partnerice, socialdemokratske Stranke za delo (PvDA), ki naj bi bila največja poraženka volitev.

Geert Wilders | Avtor: EPA EPA

Poraženi Wilders: "Mi smo zmagovalci"

Wilders je po porazu že čestital zmagovalcu Rutteju in mu ponudil roko sodelovanja. "Mi so eni od zmagovalcev na teh volitvah, ampak seveda, raje bi bili zmagovalna stranka," je dejal Wilders in poudaril, da so povečali število sedežev, ki jih ima stranka v parlamentu. V primerjavi s prejšnjim mandatom so namreč pridobili pet poslanskih sedežev, medtem ko jih je zmagovalna stranka izgubila osem. 

Wilders ne izključuje možnosti sodelovanja v vladi. V nasprotnem primeru napoveduje, da bodo vlado podprli, "ko bo to potrebno in pri vprašanjih, ki so za nas pomembna". Pred volitvami je večina vseh večjih strank napovedovala, da ne bodo sodelovale z Wildersovo stranko, četudi bo zmagala in bi imel tako težko delo pri sestavljanju vlade.

Rutte že prejema čestitke

Med prvimi mu je po telefonu čestitala nemška kanclerka Angela Merkel in dejala, da se veseli nadaljnjega sodelovanja z njim. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je v odzivu pozdravil Ruttejevo zmago proti skrajnežem in za Evropo.

 

Komentarjev 3
  • ode 08:36 18.marec 2017.

    Tudi pri nas postajo poraženci zmagovalci. Pri tem mislim na konec 2. svetovne vojne.

  • Alen Jazbec 09:53 16.marec 2017.

    Tole ne bo dobro za državljane. Golazen je treba izgnati, slabo kaže!!!!

  • Avatar čavez
    čavez 09:00 16.marec 2017.

    Škoda le kdo bo izgnal to muslimansko drhal.