Slovenija
58 ogledov

Na Obali počil nepremičninski balon

Piran Shutterstock
Cene nepremičnin so do zdaj upadale kvečjemu za dva odstotka na četrtletje.

Piran je prvo slovensko mesto, ki je doživelo pok nepremičninskega balona, saj so v letu dni cene upadle za 23 odstotkov, od vrhunca nepremičninske mrzlice pa tudi 40 odstotkov. Zlasti Piran ni zanimiv za tujce, predvsem Ruse, ki dvigujejo povprečje v Portorožu, pišejo Finance, za katere je Branko Lončar iz Obale Nepremičnin pojasnil:

"Cene na Obali so upadle, povpraševanje je zelo pičlo. Kupci so le še premožni Slovenci, ki kupujejo z gotovino. Nakup stanovanj s posojili pa je skoraj zamrl; upadel je za okoli 80 odstotkov." Dodal je, da je pridobivanje posojil na banki tako zapleteno, da komaj kdo kupi stanovanje s posojilom.

Obvezen pogled na morje ali vsaj terasa

Med mesti je po Lončarjevi oceni najbolj presahnila prodaja stanovanj v Piranu, vsaj za 80 odstotkov, pa tudi kupci so postali bolj izbirčni. Zanemarjene hiše s težkim dostopom v Piranu niso več privlačne. Obvezen je pogled na morje ali vsaj terasa, prav tako bližina morja in druga infrastruktura. Če stanovanje ali hiša izpolnjuje te zahteve, ga je še mogoče prodati, sicer pa ne.

Milijonski posli le z Rusi

Tujci izbirajo le najkakovostnejše nepremičnine, na primer novejše stanovanje 50 metrov od obale, zato so tudi cene za kvadratni meter lahko krepko prek treh tisočakov za kvadratni meter, še pojasnjuje Lončar. Enako Financam potrjuje drugi nepremičninar, ki pa je želel ostati neimenovan. Pravi, da je letos sklenil tri večje posle, in sicer vse s hišami za Ruse. "Drugih kupcev, ki bi lahko izpeljali milijonski posel, ni," je povedal.

V treh letih v Kopru 40-odstotna pocenitev

Nekoliko boljša kot v Piranu je prodaja stanovanj v Portorožu, vendar tudi tam cena pada. V drugih krajih na Obali so se cene znižale še bolj. Leta 2009 zgrajeno stanovanje v Semedelskih razgledih v Kopru je bilo od investitorja IP Obale kupljeno za 380 tisoč evrov. Isto stanovanje z dvema parkirnima mestoma je bilo po navedbah nepremičninarja prejšnji mesec prodano za 225 tisoč evrov. Torej kar 40 odstotkov pod prvotno ceno.

Komentarjev 2
  • privat 19:50 01.september 2012.

    rusom se gre da dobijo nove prostitutke ...

  • Lavdan 09:49 04.julij 2012.

    Vse prodajte Rusom, da bomo lahko na naslednjih volitvah volili Putina. Zavednost pa taka.