Slovenija
384 ogledov

Na Obali vsaj 700 praznih novih stanovanj

Belveder nad Izolo, koprska obala, Izola, Koper Suzana Kos
Na Obali je vsaj 700 praznih stanovanj, ki še niso bila vseljena, večinoma so ujeta v stečajnih postopkih. Najdražja hiša v Portorožu je bila lani prodana za 1,3 milijona evrov.

"V Nokturnu, Zelenem gaju in na Ferrarski je samo v Kopru skoraj 500 praznih, prvič vseljivih stanovanj. Vseh 215 stanovanj v soseski Nokturno je bilo prenesenih na DUTB. Po odpravi gradbenih napak naj bi jih ta prodajala posamično. Glede na to in pa na v javnosti znano stališče DUTB, da stanovanj ne bodo prodajali pod ceno, ni pričakovati, da se bodo ta kmalu pojavila na trgu,“ ocenjuje geodetska uprava v poročilu o stanju na trgu nepremičnin v lanskem letu. "V Izoli je nedokončanih 190 stanovanj v bloku Livade, kjer je investitor prav tako šel v stečaj. Tako je, brez stanovanj manjših investitorjev, na obali še vsaj 700 neprodanih, prvič vseljivih stanovanj,“ ocenjujejo pisci poročila. 

Od 1.500 do 2.700 evrov za kvadrat gre v promet

Stanovanja, ki so naprodaj, se prodajajo različno hitro. V koprskih Semedelskih razgledih 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje s parkirnim mestom še vedno stane približno 150 tisoč evrov, zato se prodaja, ki gre sicer proti koncu, vleče že od leta 2007. V Luciji pa je manjši investitor lani hitro prodal stanovanja, ki jih je ponudil po ceni med 1.500 in 2.300 evrov za kvadratni meter. "Zelo dobro se prodajajo tudi nova stanovanja v koprskem naselju '15. maj', kjer se cene za kvadratni meter stanovanja gibljejo med 2.300 in 2.700 €/m2. Poleg razmeroma sprejemljive cene je verjetno razlog tudi v dobri mikrolokaciji, kvalitetni gradnji in funkcionalni razporeditvi prostorov,“ ocenjujejo v poročilu.

V gradnji veliko dvojčkov z minimalno parcelo

Lani je bila na Obali najdražja hiša s pripadajočim zemljiščem prodana v centru Portoroža za približno milijon in tristo tisoč evrov, le še dve prodani hiši sta presegli ceno šeststo tisoč evrov, ena v Seči, druga v Luciji. V poročilo ocenjujejo, da je ponudba novih oziroma prvič vseljivih hiš precejšnja, predvsem gre za manjše dvojčke v 3. gradbeni fazi, ki imajo minimalno pripadajoče zemljiščem in jih gradijo manjša gradbena podjetja.

 
Stanovanja, ki so naprodaj, se prodajajo različno hitro. V koprskih Semedelskih razgledih 50 m2 veliko stanovanje s parkirnim mestom še vedno stane približno 150 tisoč evrov,  zato se prodaja, ki gre sicer proti koncu, vleče že od leta 2007. V Luciji pa je manjši investitor lani hitro prodal stanovanja, ki jih je ponudil po ceni med 1.500 in 2.300 €/m2. „Zelo dobro se prodajajo tudi nova stanovanja v koprskem naselju "15. maj", kjer se cene za kvadratni meter stanovanja gibljejo med 2.300 in 2.700 €/m2. Poleg razmeroma sprejemljive cene je verjetno razlog tudi v dobri mikrolokaciji, kvalitetni gradnji in funkcionalni razporeditvi prostorov,“ ocenjujejo v poročilu. 
 
 
V gradnji veliko dvojčkov. 
Lani je bila na Obali najdražja hiša s pripadajočim zemljiščem prodana v centru Portoroža za približno milijon in tristo tisoč evrov.  Le še dve prodani hiši sta presegli ceno šeststo tisoč evrov. Ena je bila prodana v Seči, druga pa v Luciji. Ponudba novih oziroma prvič vseljivih hiš, predvsem dvojčkov v 3. gradbeni fazi je še vedno precejšnja. Investitorji so predvsem manjša gradbena podjetja. Večinoma gre za manjše hiše z minimalnim pripadajočim zemljiščem. 
 
Za zemljišča za gradnjo stavb na Obali so kupci v povprečju plačevali več kot sto evrov za kvadratni meter, prodana pa so bila tudi s ceno nad 200 in celo nad 300 €/m2.
Komentarjev 4
  • Senior 16:37 28.julij 2014.

    V Butalah, kdo postavlja cene in vodi državo? Butli!

  • bfilipe 15:05 28.julij 2014.

    ..kaksen DUTB..na dražbo pa naj trg pokaže koliko je cena..ne pa, da bodo se spet posamezniki okoriščali.. za DUTB pa je znano da je sama lopovščina..bo kdo kaj pokontroliral kaj so sploh ti visokoplačani nesposobneži kaj naredili v času svojega obstoja??

  • mijaliza 14:33 28.julij 2014.

    dokler bodo nerealne cene, nihče ne bo kupoval....za primer v Ljubljani za elitno stanovanje človek plača 90% cene stanovanja iste velikosti v New Yorku.....pa je razlika med enim in drugim mestom par milijonov naseljenih ljudi, in nekaj milijarderjev.... tako da ...prikaži veča ne vem kdo postavlja kvazi cene v sloveniji ampak realnost je takšna da ljudje z minimalcem pač ne dobijo kredita za 200000 e, lahko pa najamejo stanovanje z oderuško najemnino, ki presega dohodek ene družinske plače