Slovenija
58 ogledov

Na občini žena in še ena

Občine z manj kot 5.000 prebivalci Žurnal24 main
Kdo dela? Občina Jezersko leta 2010 ni imela zaposlenih, v Osilnici v upravi županova žena in ena svetovalka. Izjema kot pravilo. Kljub pravilom vse več novih občin. Rešitve, kako to ustaviti, (še) ni.

Občine. V Sloveniji je 212 občin in več kot polovica jih ima manj kot pet tisoč prebivalcev, čeprav je to osnovni pogoj za ustanovitev občine, je včeraj opozoril Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča (RčS). Po letu 1994 je bilo ustanovljenih 65 občin, od tega jih 60 ni imelo pet tisoč prebivalcev. Dve sta bili ustanovljeni, čeprav je bila večina volilcev na referendumu proti, je dodal Šoltes. Največ novih občin (16) je nastalo iz zdajšnje Mestne občine Ptuj.

Od leta 1998 je mogoče tudi združevanje občin, a takega primera v praksi kljub finančnim spodbudam še ni bilo. “Ocenjujemo, da sta lahko vzroka za to sistem ureditve in financiranje občin, ki sta vedno bolj ugodna za manjše občine,” je zapisano v revizijskem 
poročilu RčS.

Štiri tisoč funkcionarjev

Leta 2010 je imelo 210 občin 3.865 funkcionarjev, od tega 210 županov, 278 podžupanov in 3.377 občinskih svetnikov, ter 4.622 zaposlenih v občinskih upravah. Občine so sicer leta 2010 za svoje delovanje porabile skoraj 289 milijonov evrov.

Največ zaposlenih, 576, je imela Mestna občina Ljubljana, najmanj Občina Jezersko, ki ni imela zaposlenih. Na vprašanje, kdo opravlja delo, včeraj po telefonu niso želeli odgovoriti, prav tako niso odgovorili na e-pošto. Po 15. uri ni želel odgovarjati niti župan Osilnice Antun Volf, ki ima v občinski upravi dve zaposleni, v svojem kabinetu kar svojo ženo. Leta 2010 sta imeli po le dva zaposlena še občini Kobilje in Kostel, po tri zaposlene pa je imelo šest občin.

Majhne plačujejo za pomoč

Na RčS ocenjujejo, da manjše občine zaradi malo zaposlenih ne morejo izvajati vseh nalog tako uspešno kot velike, zato med drugim najemajo zunanje izvajalce. Med letoma 2007 in 2011 so za plačila avtorskih in podjemnih pogodb, zunanjih sodelavcev, odvetnikov in drugih porabile več kot 60 milijonov evrov. Bo torej država preprečila še večjo razdrobljenost? “Nastanek še več razvojno šibkih novih občin bi povzročil slabitev ekonomske in finančne moči obstoječih občin, kar bi pomenilo dodatno javnofinančno obremenitev. Zato je bilo leta 2010 predlagano, naj se s spremembo pogojev in postopka ustanavljanja novih občin zaustavi ustanavljanje občin, manjših od pet tisoč prebivalcev,” so dejali na ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Ti pogoji so sicer veljali že prej, občine pa so se kot izjeme še vedno ustanavljale.

Večje občine razvitejše

Na ministrstvu tudi menijo, da je treba občine spodbuditi k povezovanju in skupnemu opravljanju nalog, medtem ko na RčS v tem ne vidijo rešitve. "Možnost ustanavljanja skupnih občinskih uprav (teh je 47; op. a.), poleg tega pa tudi njihovo sofinanciranje, je lahko dodatna spodbuda za ustanavljanje majhnih občin,” so zapisali v revizijskem poročilu. Na RčS so še ugotovili, da “razvitost občin v povprečju narašča s povečevanjem števila prebivalcev”. Leta 2010 je bilo sicer finančno samostojnih 48 občin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.