Slovenija
184 ogledov

Razglašen izbruh ošpic

ošpice Profimedias
Na območju Nove Gorice štirje primeri ošpic. Vsi okuženi so bili na pasji razstavi. Epidemija ošpic v BiH.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je danes razglasil izbruh ošpic v Sloveniji, saj je bil doslej obveščen o 11 bolnikih, pri katerih je bil postavljen sum na ošpice. Pri petih od teh so ošpice že laboratorijsko potrjene. Domneva se, da so se vsi okužili na nedavni mednarodni razstavi psov v Šempetru pri Gorici.

Vsem osebam, pri katerih so ugotovili ošpice ali pa je bil postavljen sum na ošpice, skupno le to, da so obiskale mednarodno razstavo psov, ki je v Šempetru potekala 8. in 9. novembra, na njej pa so sodelovali lastniki psov iz 28 držav. Po besedah organizatorjev razstave je bilo prijavljenih okoli 670 razstavljalcev, v zelo majhnem številu tudi Bosancev. Ne morejo pa potrditi, ali so se prijavljeni iz Bosne razstave tudi udeležili, oziroma ali so se psi pojavili na razstavi z dejanskimi lastniki iz Bosne ali s handlerji iz kakšne druge države. 

"Glede na to, da pri nas virus ošpic že dlje časa ne kroži, predvidevamo, da je bila okužba vnešena iz tujine," so zapisali na inštitutu. V okviru epidemiološke preiskave sicer še vedno poteka iskanje in zaščita kontaktov, se pravi oseb, ki so bile v tesnem stiku z obolelimi. To so družinski člani, sodelavci in zdravstveni delavci.

Epidemija ošpic v BiH

Epidemijo ošpic so pred nekaj dnevi razglasili na nekaterih območjih BiH.  Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravstvo so letos samo do sredine avgusta zabeležili že 2257 okuženih z ošpicami. Njihovo število iz meseca v mesec narašča, če so še septembra zaznali 94 na novo okuženih, je bilo takih oktobra že 170.

"Necepljene oziroma nezaščitene osebe, ki potujejo v področja, kjer se pojavljajo izbruhi ošpic, lahko bolezen prinesejo v Slovenijo. Verjetnost, da bi prišlo do občutnega povečanja oziroma epidemičnega širjenja ošpic, je v Sloveniji relativno majhna. Ocenjujemo namreč, da je glede na relativno dobro precepljenost proti ošpicam v Sloveniji tveganje za prenos bolezni v splošni populaciji relativno nizko," pravi Marta Grgič Vitek iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kužni štiri dni pred in štiri dni po pojavu izpuščajev

Največje tveganje za okužbo z virusom ošpic imajo osebe, ki so bile v stiku z bolnikom v času štirih dni pred pojavom izpuščaja in štirih dni po pojavu izpuščaja in proti ošpicam niso zaščitene."To so osebe, ki proti ošpicam niso bile cepljene ali so bile cepljene nepopolno, le z enim odmerkom, ošpic niso prebolele in so rojene po letu 1960. Te osebe morajo biti cepljene proti ošpicam čim prej, da se okužba prepreči," so sporočili iz NIJZ. 

Cepljenje v zadnjem času upadlo

V Sloveniji je cepljenjeproti ošpicam obvezno od leta 1968. Od leta 1990 so otroci praviloma cepljeni proti ošpicam z dvema odmerkoma cepiva, prvi odmerek prejmejo od dopolnjenih 12 mesecev, drugega pa ob vstopu v šolo.

V zadnjih desetih letih je bilo po podatkih NIJZ v Sloveniji vsako leto cepljenih okrog 95 odstotkov obveznikov, največ 96,1 odstotka. Najmanj je bilo cepljenih lani, 93,3 odstotka. "Zadnja leta se vsako leto tudi pri nas pojavi kakšen vnesen primer ošpic in včasih se potem bolezen prenese še na kakšno necepljeno osebo, ki je bila z bolnikom v kontaktu, vendar se ponavadi širjenje hitro omeji," pravi Grgič Vitkova.

Zbolijo lahko tudi cepljeni

Ošpice pri nas več let sploh niso pojavljale, v zadnjih letih pa se je pojavilo nekaj vnesenih primerov ošpic, ki pa niso povzročile večjih izbruhov.

Na vprašanje, ali lahko za ošpicami obolijo tudi cepljeni, na NIJZ odgovarjajo: "Cepivo proti ošpicam je zelo učinkovito, več kot 95 odstotno. Zelo redko se vseeno lahko zgodi, da se ob širjenju bolezni v skupini otrok, kjer je veliko necepljenih, morda najde vmes tudi kdo, ki je bil cepljen, pa po cepljenju ni razvil zaščite, kar je možno, ker cepivo ni 100 odstotno učinkovito in zato kljub cepljenju lahko zboli."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.