Svet
12 ogledov

Na obrobju Kobaneja razvili zastavo

Džihadisti EPA
Borci skrajne sunitske Islamske države (IS), ki že tedne skušajo zavzeti strateško pomembno mesto Kobane v Siriji, so danes očitno uspeli doseči prvo hišo na obrobju mesta, saj so tam razvili svojo črno zastavo.

Po navedbah kurdskih virov naj bi IS zavzela osamelo domačijo okoli kilometer od Kobaneja, kurdski borci, združeni v milico Ljudske obrambne enote (YPG), pa naj bi sedaj sprožili protinapad in tako ustavili nadaljnje napredovanje IS.

Ostri spopadi za Kobane so potekali tudi minulo noč in po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice naj bi skrajnežem že ponoči uspelo vdreti v vzhodno sosesko Kobaneja, a naj bi jih kurdske milice ustavile. Pri tem naj bi padlo 20 pripadnikov IS. Na položaju džihadistov vzhodno od Kobaneja se je v nedeljo zvečer poleg tega razstrelila kurdska samomorilska napadalka.

V mestu se pripravljajo na poulične spopade

Kobane je danes znova tarča ostrega bombardiranja, ogorčeni spopadi pa potekajo tudi na strateško pomembnem gričevju Mišanur južno od mesta. IS poskuša to gričevje zavzeti že od konca tedna, boji pa se poleg na južnem in vzhodnem obrobju mesta odvijajo tudi na njegovem jugozahodu.

Spričo silovite ofenzive IS se kurdski borci v Kobaneju pripravljajo na poulične spopade. Vodja samooklicane avtonomne enklave Kobane Anvar Muslim je ob tem koalicijo pod vodstvom ZDA pozval, naj okrepi napade iz zraka na IS in tako pomaga kurdskim borcem.

Zavezniki so v zadnjih devetih dneh izvedli niz letalskih napadov okoli Kobaneja. V zadnjih 24 urah pa o letalskih napadih nad območjem ne poročajo.

Če bi strateško pomembno mesto padlo, bi IS dobila nadzor na obširnim območje na skrajnem severovzhodu Sirije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.