Zdravje > Intima
196 ogledov

Na obzorju nova moška kontracepcija

spermiji Shutterstock
Eksperimentalni moški kontracepcijski gel, ki fizično ustavi spermo, so uspešno preizkusili na opicah. Zdaj bo končno testiran tudi na ljudeh.

Vazektomija je oblika moške sterilizacije oziroma trajne zaščite pred neželeno nosečnostjo. Pri tem ambulantnem operativnem posegu, ki ga izvajajo pod področno anestezijo, kirurg prereže in podveže semenovode ter tako prepreči izliv semenčic v ejakulacijski kanal (semenovod).

Čeprav učinkuje, se moški za ta operativni poseg ne odločajo radi: "Moške možnosti za kontracepcijo se v zadnjih desetletjih niso spreminjale. Obstajata vazektomija in kondomi. Če bi vedeli, da imajo na voljo zanesljivo kontracepcijo, kjer se moški lahko odloči, koliko časa bo neploden, bi jim to postala privlačna opcija"  je povedala Catherine VandeVoort iz Centra za raziskovanje primatov v Kaliforniji.

Gel, ki ga imenujejo revolucija v kontracepciji, je varen in učinkovit, je v znanstveni reviji Basic and Clinical Andrology zapisalo ameriško raziskovalno podjetje, ki sodeluje pri razvoju tega najnovejšega kontracepcijskega sredstva.

Revolucija v kontracepciji

V podjetju pričakujejo, da bodo že prihodnje leto začeli s testiranji na ljudeh. Če bo Vasagel uspešno prestal vse teste, bodo moški, za razliko od žensk, po več desetletjih imeli na razpolago povsem novo kontracepcijsko sredstvo, ki pa ne delovalo na osnovi hormonskih terapij.

Prednost nove kontracepcije je tudi v tem, da bo lahko moški sam odločil, kdaj bo spet ploden, saj je njegov učinek reverzibilen. Gel se injecira v semenovod, kjer se strdi in dolgoročno preprečuje neželeno zanositev. Semenovod se očisti z ultrazvokom, ki prepreko razbije in moški spet postane ploden.

Podobni gel Rising že nekaj let testirajo tudi v Indiji. Za razliko od Vasagela, gel, ki je plod dela indijskih raziskovalcev, spermije onesposobi, medtem ko Vasagel le preprečuje njihov prehod skozi semenovod. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.