Zdravje > Aktualno
68 ogledov

Vlada jih ni uslišala

Kajenje na odru Profimedias
Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je grobo poseganje v umetnost in omejevanje umetniške svobode, menijo gledališčniki.

Vlada ni naklonjena predlogu dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je v DZ predložila skupina poslank in poslancev koalicijskih SMC in DeSUS s prvopodpisanim Sašo Tabakovićem. Po njihovem predlogu bi lahko na gledaliških odrih med predstavo kadili zeliščne izdelke.

Zeliščni izdelki prav tako škodljivi

Vlada se s predlagateljevo oceno o manjši škodljivosti zeliščnih cigaret, ki ne vsebujejo tobaka, ne strinja, saj so zeliščni izdelki za kajenje prav tako škodljivi kot tobačni in so zato tako kot tobačni izdelki obravnavani v evropski direktivi o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov.

Zaščititi je treba vse

Protikadilski zakon, gledališče | Avtor: Profimedias Profimedias
Prepoved uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih je uvedena z namenom zaščite zaposlenih iz vseh poklicnih skupin in ostalih pred izpostavljenostjo škodljivim vplivom teh izdelkov v zaprtih javnih in delovnih prostorih, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po današnji seji vlade.

Poseganje v umetniško svobodo

Predlagatelj kot glavni cilj predloga zakona navaja ustavno varovano pravico do svobodnega umetniškega ustvarjanja. A vlada ob tem opozarja, da je poleg pravice do svobodnega umetniškega ustvarjanja z ustavo varovana tudi pravica do zdravega življenjskega okolja in zagotovljeno enako varstvo temeljnih pravic in svoboščin ter enakost pred zakonom.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:42 04.maj 2017.

    Kajenje je smrtni greh za vladajočo elito ,ki ga bodo preganjali z vsemi sredstvi ! Lahko pa kradeš ,lažeš,varaš ,žališ ...............kar pa ni kaznivo dejane , ampak samo človeška napaka,ki jo izkažejo kot neprištevnost posameznika v določenem trenutku .BRAVO SMC .