Magazin
74 ogledov

Na ogled fotografije iz vesolja

Vesolje
1/4
NASAJPL-CaltechK. Gordon
Ljubitelji vesolja si boste lahko na Dunaju od 10. aprila ogledali razstavo redkih in spektakularnih fotografij vesolja.

Na ogled bo 150 fotografij velikega formata, posnetih z različnimi tehničnimi pripomočki vesoljske tehnologije. Snovalci razstave obljubljajo spektakularen dogodek.

Ogledali si boste lahko različne barvne in črno-bele fotografije planetov, galaksij, lukenj in drugih vesoljskih teles. Razstavljeni bodo fotografije mogočnega Saturna, posnetki spektakularnega Jupitra, večne uganke Marsa in Sončnega sistema, posneti s sondama ameriške vesoljske agencije Nasa, pa tudi prve teleskopske fotografije majhnih astronomskih ledenih teles s konca 19. stoletja.

Tehnični napredek

Skozi razstavo, ki bo v dunajski galeriji fotografskih umetnosti Westlicht na ogled vse do 25. maja, bodo lahko obiskovalci spremljali tudi tehnični napredek v opazovanju vesolja in teles, ki je z razvojem sodobne tehnologije doživel razcvet. Začetki segajo v 30. leta 19. stoletja, ko je izum fotografije ponudil možnost, da se tovrstne fotografije vesoljskih objektov shranijo in delijo, ne pa le opazujejo skozi teleskop.

Ne samo teleskopi

Razvoj tehnologije omogoča natančno opazovanje vesolja iz zemeljske sfere, za kar so zaslužni teleskopi, ki z različnimi valovnimi dolžinami ponujajo natančen pogled na dogajanje v vesolju. Tako nastanejo unikatne in spektakularne fotografije, ki nam s prostim očesom niso dostopne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.