Svet
44 ogledov

Na Plutonu ledene gore v obliki srca

Pluton, gore EPA
Nasine fotografije Plutona dokazujejo, da so na planetu gorovja, ogromni kanjoni in sledi geološke dejavnosti. Na fotografijah je videti tudi gore na robu večjega območja v obliki srca, ki so višje od 3300 metrov in ki jih znanstveniki primerjajo s Skalnim gorovjem v ZDA.

Na Plutonu obstajajo visoke gore iz ledu, je razvidno iz prvih fotografij, ki jih je na Zemljo poslala ameriška vesoljska sonda New Horizons, potem ko je v torek prvič letela mimo pritlikavega planeta. Fotografije razkrivajo tudi znake geološke aktivnosti na Plutonu in njegovi največji luni Haron.

3500 metrov visoke gore

Fotografije in podatki sonde New Horison, ki je v sredo obletela Pluton, razkrivajo, da je na površju planeta polno vzpetin ozoroma gora. Nekatere dosegajo tudi 3500 metrov. Najverjetneje so sestavljene iz vodnega ledu, saj sta metanov metanov in dušikov led, ki sicer prekrivata večino površja, prešibka za tako ogromne strukture. Gre za mlade strukture, kar dokazuje, da je Pluton geološko dejaven planet.

Po besedah znanstvenika Johna Spencerja posnetki Plutonovega površja, objavljeni v sredo, kažejo teren, ki je posledica geološkega procesa, kot so izbruhi ognjenikov, pred najmanj sto milijoni let. "Nismo našli niti enega kraterja od trka meteorita, kar kaže, da gre za zelo mlado površje," je dodal Spencer.

Na fotografijah je videti tudi gore na robu večjega območja v obliki srca, ki so višje od 3300 metrov in ki jih znanstveniki primerjajo s Skalnim gorovjem v ZDA, poroča STA.

Pečine in doline tudi na Plutonovi luni

Pluton in luna | Avtor: EPA EPA
Fotografije razkrivajo tudi znake geološke aktivnosti na Plutonu in njegovi največji luni Haron. Na fotografijah so vidni tudi kraterji. Po sredini Harona je več kot tisoč kilometrov pečin in dolin, ki spominjajo na tektonsko prelomnico.

Pluton, ki so ga znanstveniki odkrili leta 1930, je dolga leta veljal za najbolj oddaljeni planet v našem osončju, leta 2006 pa so ga prekvalificirali v pritlikavi planet. Ima pet lun, temperatura na njegovem površju pa znaša med minus 233 do minus 223 stopinj Celzija. Za en obhod okoli Sonca potrebuje 247,7 let.

Šele zdaj, ko se mu je sonda dovolj približala, je znana njegova velikost, in sicer ima premer 2370 kilometrov. Sonda je že pred dnevi zaznala "polarno kapo" iz ledu ter dušik, ki se iz Plutonove atmosfere razliva v vesolje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Klimbra Ali 10:44 17.julij 2015.

    Torej kar hitro pot pod noge.....idealno mesto, da se tam naselite ti in tebi podobni :-D

  • h3o 18:40 16.julij 2015.

    -220 OMG, sploh si ne predstavljam tega mraza. Na plutonu tudi ni komunistov in islamistov, kar je dobra novica za nas