Slovenija
813 ogledov

Na Mesarskem mostu ključavnic ljubezni še ne odstranjujejo, v Parizu pač

Pont des Arts, EPA
Turisti gor ali dol, mestne oblasti Pariza imajo dovolj ljubezenskih kjučavnic, ki ne le da kazijo njihovo kulturno dediščino, ogrožajo tudi varnost sprehajalcev. 45 ton železa je za Pont des Arts, tradicionalno zbirališče zaljubljencev, vendarle preveč. V Ljubljani so si parčki za ovekovečenje ljubezni izbrali Mesarski most.

Na ključavnicah je poleg začetnice zaljubljencev običajno napisana še kratka misel, kot znamenje večne ljubezni. Zaklepanje ljubezni naj bi izhajalo iz legende o sirenah, ki so želele svojo ljubezen do navadnih moških zakleniti in jo tako tudi pozabiti.

mesarski most | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pont des Arts | Avtor: EPA EPA
Legendo so pozneje prevzeli pari, ki so želeli svojo ljubezen za vedno ovekovečiti s ključavnico, ključek pa vreči v vodo.

Leta 2012 so na Mesarski most namestili posebne jeklenice, danes na njih visi nekaj sto ključavnic. Če v Ljubljani zadeva še ni ušla izpod nadzora, se je v Parizu na Pont des Art, mostu, ki povezuje levi breg Sene z muzejem Louvre, zaradi milijona ključavnic že podrl del ograje.

mesarski most | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Županja Anne Hidalgo je zato domačinom sporočila:"Če želite Pariz še naprej oglaševati kot mesto ljubezni, to storite brez ključavnic," ki so po njenem za most iz časov Napoleona prava "kuga".

Parižani so morda zadovoljni, da bodo svoj most dobili nazaj, a turisti so razočarani.

Po pisanju časopisa Le Mondea mnogi menijo, da Pariz brez mostu ljubezni ne bo več romantični Pariz, mesto, kjer se tako radi zbirajo zaljubljenci. 

Odločitev je razjezila tudi prodajalce ključavnic, ki so lahko s svojo dejavnostjo zaslužili tudi po 600 evrov na mesec: "Če so seveda pravočasno ušli policistom," so zapisali v francoskem časopisu in dodali, da bo most zaprt vse do oktobra.

Običaj si lastijo Italijani

Italijani pa so prepričani, da je zaljubljence navdihnila knjiga Ho Voglia di Te (Želim si te) Federica Moccie.

V romanci junak in junakinja ključavnico z njunimi imeni zatakneta na tretjo ulično svetilko na rimskem mostu Ponte Milvio, se poljubita in ključ vržeta v reko Tibero.

Ko so leta 2006 po omenjeni knjigi posneli še film, so pari na omenjeno svetilko začeli obešati ključavnice, vendar so jim oblasti to početje kaj hitro prepovedale. Znamenita svetilka se je zaradi teže ključavnic namreč začela nagibati.

Sicer ključavnice zaljubljencev poleg Rima, Pariza in Ljubljane, najdemo še v Moskvi, Veroni, Bruslju, pa tudi v Peczu na Madžarskem.

mesarski most | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Stanko Letnar 17:35 08.junij 2015.

    danes v Mariboru na studenški brvi prav tako.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:55 08.junij 2015.

    pa naj se zgradi posebej most za zaljubljene ki bo prenesel težo ključavnic...glede na to da je v Ljubljani tok enih mostov bi lahko bil en tak posebej trpežen za ključavnice.