Svet
126 ogledov

Na Portugalskem številni živi zgoreli v avtomobilih

Požar na Portugalskem
1/10
Epa
V velikem gozdnem požaru na Portugalskem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 62 ljudi. Večina jih je živih zgorela v avtomobilih.

Ognjena stihija divja v okolici področja Pedrógão Grande, okoli 50 kilometrov jugovzhodno od mesta Coimbra v osrednjem delu Portugalske. Okoli 600 gasilcev se bojuje z ognjem, na pomoč je svoja letala poslala tudi Španija, a portugalski mediji poročajo, da požara še niso omejili. Večina smrtnih žrtev je med ljudmi, ki so skušali z avtomobili zbežati na varno. Okoli 30 ljudi je zgorelo v vozilih, 17 žrtev pa so našli v bližini njihovih avtov, so sporočile oblasti.

11 jih je umrlo v neki vasi v bližini avtoceste IC8. Ranjenih je veliko ljudi, tudi med gasilci, med opečenimi pa je tudi neka osemletnica, ki so jo našli tavati v bližini ognja, poroča BBC.

Ker reševalcevm še ni uspelo priti do naselja Correio do Manha, ki ga je zajel in uničil požar, se bojijo, da bo žrtev še več. 

Prek noči na nedeljo je v državi, kjer že dlje časa vladajo visoke poletne temperature nad 40 stopinj Celzija, izbrunilo kakih 60 gozdnih požarov. Kaj je povzročilo najbolj smrtonosnega, ne vedo, domnevajo pa, da bi šlo lahko za udarec strele. 

Gre za eno najhujših tragedij na Portugalskem v zadnjih leth. Razglasili so tridnevno žalovanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar praufo
    praufo 12:05 20.junij 2017.

    pa če avto zagori, greš ven in tečeš stran ... al sediš noter, da zagoriš ... ne razumem, ne razumem, oprostite

  • Avatar praufo
    praufo 12:04 20.junij 2017.

    ne razumem, oprostite, zgoriš v avtu, halo ??? ognju naj bi se vsak izogibal, se pravi greš stran ... al kako, vsak je najbrž videl, da že gori, torej naj bi se umaknil .. ehh

  • zdrej 14:52 19.junij 2017.

    ali preprečiti širjenje. @ Pepe007 Vojska ima tehnologijo odmetavanja bomb, kjer bombe precej natačno odvržejo. Zakaj se ne bi ta tehnologija uporabila tudi tukaj? Ta natančnost lahko zamenja hitrost. In tudi količina vode je tolikšna, da to ni ...prikaži več velika kaplja ampak nekaj kilometrov vodna sled skupaj ali pa celo prekinjena. Vseeno pa rabijo usmerjanje ali pa vsaj koordinacijo z vodjo in tervencije. Nikjer nisem zasledil ali so osebe lahko v območju gašenja. Če da, potem je to idealna zadeva, ker se enote ne rabijo umikat daleč vstran ampak tako po končanih preletih lahko začnejo z dokončnim gašenjem, kar bi povečalo samo učinkovitost teh strojev.