Slovenija
20 ogledov

Furs na pošto odpravil drugi del informativnih izračunov

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Tisti, ki so izračune že dobili, pa morajo dohodnino doplačati, morajo to storiti do ponedeljka.

Finančna uprava RS (Furs) bo danes odpravila še drugi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2014. Prvi paket izračunov je nekaj več kot pol milijona zavezancev prejelo v prvih dneh aprila in tisti, ki so lani med letom državi plačali preveč dohodnine, pa so včeraj že dobili vrnjeno.

Informativne izračune bodo izdali rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. To so tisti, katerih obdavčljivi dohodki so lani presegli 3302,70 evra.

Lestvica za odmero dohodnine je določena v štirih razredih, obdavčitev pa se giblje med 16 in 50 odstotki. Obdavčeni so neto letni prihodki, to so bruto prejemki, od katerih so odšteti socialni prispevki, normirani stroški in drugi izdatki, ki jih našteva zakon o dohodnini. Dividende, obresti in kapitalski dobički so že od leta 2006 iz osnove izvzeti.

Izračuna pa ne bodo prejeli tisti zavezanci, za katere davčna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 31. julija. Obrazec napovedi je dostopen na vseh davčnih uradih oz. izpostavah in na spletni strani Fursa.

Zavezanci, ki so informativni izračun dohodnine že prejeli, morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati najpozneje do ponedeljka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.