Vizita za živali > Novice
440 ogledov

Na posvojitev čaka ogromno hrtov

Galgo Profimedias
Konec lovske sezone v Španiji pomeni smrt tisoče in tisoče hrtov, zavetišča so polna do zadnjega kotička, veliko jih prihaja tudi v Slovenijo ...

“Žal je res, da ob koncu lovske sezone, ki se v Španiji konča prvega februarja, pobijejo okoli 100.000 lovskih psov. Nekaterim holokavstu uspe pobegniti. Ti tavajo po ulicah, cestah in nesreče so neizogibne,” nam je pojasnila predsednica Slovenskega društva za pomoč hrtom Nina Žepič. Dodaja, da je zato zdaj v Španiji ogromno poškodovanih psov, tamkajšnja zavetišča pa so polna do zadnjega kotička.

“Psi potrebujejo nove domove, zavetišča pa našo pomoč. Ravno zbiramo hrano, sanitetni materijal in podobno, da bomo vsaj malo pomagali,” pravi. Njihova ekipa odhaja v Španijo v zavetišče in na teren čez 14 dni …

“Zadnji januarski dan je bil v Španiji konec lovske sezone. Zato že nekaj let zapored prvega februarja, na dan, ki so ga španske organizacije razglasile za dan galgov, še posebej opozarjamo na to problematiko,” nam je pojasnila tudi članica društva Hrtji svet Urška Petek.  

Pravi, da so veliko lovskih psov v Španiji zapuščali že pred samim koncem lovske sezone, v tem obdobju je pa to še bolj intenzivno. “Zadnja leta sicer opažamo, da se vedno več lovcev, ''galguerosov'', odloča, da bodo pse pripeljali nekam v bližino zavetišč, še vedno pa se jih ogromno pobije, zapusti na ulici ali recimo zapre v zapuščene objekte, bazene, vodnjake ... Kjer so odvisni od pomoči prostovoljcev ali pa jih čaka počasno umiranje,” opisuje.

Ogromno jih še čaka

V društvu  Hrtji svet se kot vedno trudijo, da osveščajo našo javnost o hrtji problematiki tako v Španiji kot na Irskem, o karakterju teh čudovitih psov in o možnosti posvojitve. Na njihovi strani hrtjisvet.org si lahko ogledate ogromno hrtov, ki so na voljo za posvojitev. 

Med številnimi kužki, ki jih poskušajo rešiti, je tudi večji, postaven galgo brindle barve s temnejšo masko, ki v zavetišču ostaja spregledan že eno leto - Quite (na fotografiji). "Je zadržan samček, pri njemu traja nekaj časa, da pridobiš njegovo zaupanje. Dokler te ne spozna, ne pride do tebe, kadar si v njegovi ogradi. Kasneje pa se ti počasi približa, še vedno pa ni prepričan, da se ne bo zgodilo nič slabega. Očitno v preteklosti ni imel izkušenj z ljudmi, če pa jih je imel, so bile slabe," ga opisujejo.

Če bi želeli posvojiti hrta, pišite na info@hrtjisvet.org

Rešene so bile pred obešanjem, zdaj čakajo vas

Z ekipo iz Slovenskega društva a pomoč hrtom pa v Slovenijo med drugim prihajajo tri španske hrtice in ena poenterka, ki so jih s pomocjo prostovoljke v Španiji rešili pred obešanjem. “To je redko, da se lovce da prepričati, a je nasi Španski Evi uspelo. Domove za njih še iščemo,” dodaja Nina Žepič.

Med kužki, ki iščejo dom prek njihovega društva je denimo tudi galgo Tavalante (na fotografiji spodaj), ki je nežen kuža manjše rasti. “Največjo uslugo bi mu naredili, če bi lahko živel z muco. Nor je na njih, do te mere, da natačno ve kje je mačnjak v zavetišču in vedno najde nekoga, ki ga tjaodpelje,” opisujejo v društvu.

Star je štiri leta, je miren in vodljiv, vajen sprehoda in povodca. Stroški posvojitve znašajo 200 evrov, za več informacij o Talavantu, psičkah, ki so jih rešili pred obešanjem ali o posvojitvi kakšnega drugega kosmatinca, pišite na drustvozapomochrtom@gmail.com 

Več rešenih psov, ki čakajo topel dom pa najdete na naslovu www.pomoc-hrtom.si

Komentarjev 3
  • Snežinko 13:10 17.februar 2017.

    Ne razumeš poante: tukaj se pse NEnaravno goji, zato da se jih uporablja leto, dve, nato pa pobije. Kje ti tukaj vidiš "naravno selekcijo"?To je sicer spet stvar države, ki to dovoljuje. Kot pobijanje bikov za zabavo... Španija pač...

  • Štefan Sobočan 19:58 14.februar 2017.

    SAMOMOR - Na Tajskem pri Kitajski je veterinarka uradno s strupeno injekcijo pobila 700 potepuški psov, nazadnje, ker se ji je verjetno "zrolalo", pa je še sebi vbrizgala isti strup in umrla. Sam seveda zavraćam pobijanje živali z injekcijami, obešanjem, ...prikaži več, streljanjem...na primer tisoče divjih konj v Ameriki. Tudi naši lovci poznajo izredne odstrele divjadi, ki da se je prveč razmnožila. Kaj bi se zgodilo, ko bi vse pustili "naravni selekciji"?

  • maresem 07:04 14.februar 2017.

    Prekleta bagra gnila lovska. To gamat preziram do skrajnosti in upam, da vsakega, ki počne te svinjarije doleti najhujša možna kazen... da živega požrejo podgane.