Slovenija
62 ogledov

Na volišča 4. decembra

Predsednik Türk je začel zbirati predloge za kanididate za mesto ustavnega sodni Žurnal24 main
Predsednik Danilo Türk bo z 21. oktobrom razpustil parlament. Predčasne volitve bodo tako 4. decembra.

Predsednik države Danilo Türk je ob tem dejal, da se je posvetoval z vsemi vpletenimi in se tako odločil, da bo z 21. oktobrom razpustil parlament. Pri odločitvi je upošteval tudi to, da mora državni zbor zaključiti svoje delo. Volitve bodo tako, kot je dejal, v primerno zgodnjem času.

Poslance in druge, ki bodo pripravljali volitve, je pozval, naj svoje delo opravijo resno in odgovorno, da se bodo državljanke in državljani 4. decembra lahko dobro odločili.

V SDS zadovoljni

V SDS so predsednikovo odločitev pozdravili, saj je bila "pričakovana in v teh razmerah edina mogoča". Podpredsednik SDS Zvonko Černač je ob tem dejal, da je "v tem trenutku Slovenska demokratska stranka edina stranka v Sloveniji, ki se zaveda težkih izzivov, ki so pred Slovenijo v naslednjih letih in ima jasno vizijo ter konkreten program za naslednji mandat, vključno s kadrovskimi potenciali za njegovo uresničevanje".

Odločna odločitev

Po besedah vodje poslanske skupine LDS Boruta Sajovica je odločitev predsednika pričakovana, hkrati pa dovolj hitra in odločna. Priprave na volitve v LDS po njegovih besedah že tečejo. Pripravljajo se programska izhodišča in evidentirajo kandidati.

Je pa časa do volitev po oceni Sajovica relativno malo, hkrati pa ocenjuje, da določeni datum volitev jemlje nekaj sape in manevrskega prostora novim alternativam in listam.

"V LDS menimo, da je v danih okoliščinah odločitev o datumu volitev, ki jo je danes sporočil predsednik Türk, najboljša. Datum ustreza pričakovanjem večine političnih strank in širše javnosti, hkrati pa omogoča, da DZ RS zaključi nekatere pomembne projekte. Prav tako pa bodo imele stranke in liste čas za kvalitetno pripravo na kampanjo, DVK pa na izvedbo volilnih opravil. Želimo si, da bi čim prej dobili operativno vlado s polnimi pooblastili, ki se bo soočila predvsem z gospodarskimi izzivi. Datum 4. 12. omogoča, da vlado dobimo kmalu po novem letu," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica LDS, Katarina Kresal.

"Dobro pretehtana odločitev"

Predsednik Zaresa Gregor Golobič ocenjuje, da gre za dobro pretehtano odločitev, ki ni bila nepričakovana.

Predsednik republike je z omenjeno odločitvijo po besedah  Golobiča naredil salomonsko potezo: parlament bo razpustil 30 dni po izglasovani nezaupnici, pri čemer je to napovedal že danes, istočasno pa je maksimalno skrajšal rok za volilno kampanjo. "Gre za modro in pretehtano odločitev, ki strank v ničemer ne prikrajša, v vsakem primeru pa gre za kratko obdobje, ki bo zelo intenzivno. V Zaresu upamo, da bodo v tem času prišle na dnevni red relevantne teme o problemih, s katerimi se sooča država," je zapisal prvak Zaresa.

Z razpletom je zadovoljen tudi predsednik SLS Radovan Žerjav. Na volitve se bo SLS odpravila sama, je napovedal. Meni, da je za nova gibanja ta razmeroma hiter rok volitev določen hendikep, toda po njegovem so vsi dobrodošli.

Datum predčasnih volitev je po besedah vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Franca Žnidaršiča pričakovan. Z datumom je zadovoljen, saj bodo volitve na vrsti dovolj zgodaj, da bo praznovanje državnega praznika in tudi novoletnih praznikov mirno in neobremenjeno z volitvami. "Hkrati pa vendarle dopušča še dva meseca časa za priprave na volitve, ki so predčasne in zaradi tega v skrajšanih rokih," je še dejal Žnidaršič.

Objavljen datum predčasnih volitev bo zagotovo pomenil umiritev določenih zadev, meni vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. Stranke bodo imele dovolj časa, da se pripravijo na volitve. "Za take stvari sicer nikoli ni dovolj časa, saj priprave na volitve potekajo dlje, ne le mesec ali dva," je še dodal.

Prvaka SNS odločitev presenetila

Datum predčasnih volitev je predsednika SNS Zmaga Jelinčiča nekoliko presenetil. Konstitutivna seja bo tako očitno ravno v obdobju božičnih in novoletnih praznikov, "kar pa je slabo", pravi prvak SNS.

Takšen datum je po Jelinčičevem mnenju nenavaden tudi zaradi vremena, ki bo v začetku decembra "verjetno zelo zoprno", kar bo vplivalo na udeležbo na volitvah. Sam je pričakoval, da bodo volitve prej, okoli 20. novembra, kar bi bilo po njegovi oceni tudi smiselno.

Kljub temu so na volitve so v SNS pripravljeni. Po besedah predsednika zaenkrat nimajo finančnih težav, saj so edina stranka, ki ni zadolžena. Tudi v predvolilni kampanji bodo poskušali porabiti čim manj in doseči "čim večji efekt".

Pripravljene imajo tudi že kandidatne liste. Jelinčič upa, da bodo državljanke in državljani razmišljali tudi o tem, "katera stranka ima konstantno linijo in ne odstopa od svojega programa od začetka mandata do danes".

DeSUS napoveduje prelomni program

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec meni, da se je predsednik države odločil pravilno. V stranki so že evidentirali kandidate in kandidatke za nastop na volitvah, je povedal za STA.

DeSUS se po njegovih besedah že od začetka letošnjega leta pripravlja na volitve, saj so "slutili, da predčasne volitve bodo".

Program, ki ga bodo predstavili konec oktobra na programskem kongresu, pa bo prelom z dosedanjo filozofijo stranke, ki je veljala za stranko upokojencev, je še napovedal Erjavec.

Komentarjev 3
  • mirko 20:16 28.september 2011.

    Na volitvah lahko volite kogar koli, pa bo vseeno. Kakršna koli vlada bo, bo morala ugriznit v kislo jabolko. Tudi vlada SDS stanke. Nič jim ne bo z rožicami postlano, kakor tudi nam-narodu ne. Če bomo hoteli plavat proti gladino ...prikaži več gor, bomo morali začet vlagat v gospodarstvo na vseh področjih. Ampak denar za to vlaganje bo potrebno od nekod vzet. Od kod? Od povsod. Koliko? Toliko, da je še vzdržno. Konkretno: zmanjšat državno injavo upravo. Razprodat državne firme, ki prinašajo izgube. Racionalizirat javno in državno upravo. Zmanjšat tiste pokojnine, ki jih še lahko. Zmanjšat tiste plače v državni in javni upravi, ki jih še lahko. Spodbujat zaposlovanje preko prekvalifikacij. Nagrajevat, tudi finančno, firme, ki bodo odpirala nova delovna mesta, ...

  • KOJAK 18:35 28.september 2011.

    Aja... kje bomo pa našli poštene ljudi?

  • JohnSmith30699 18:08 28.september 2011.

    Ljudje na volitvah ne voliti levo ali desno samo zato ker so sosedu vsec ali nasprotno! Volite z glavo in mislite na prihodnost in pustite preteklost tam kjer je ! Rabimo iti naprej, lahko smo toliko koc kot smo trenutno, ...prikaži več rabimo postene ljudi, ki bodo delali za LJUDSTVO in ne za lasten zep......utopija ja vem, samo moramo biti optimisticni da bo bolje, ker slabše resnicno več ne more biti....lep dan