Zdravje > Aktualno
30 ogledov

Na pragu pomembnega odkritja: Bo prehlad le še preteklost?

Prehlad iStockphoto Žurnal24 main
Prehlad, ta človekova najpogostejša bolezen, bi lahko kaj hitro postala preteklosti, saj so znanstveniki iz Londona na dobri poti do iznajdbe cepiva.

Prehlad povzročajo virusi, ki napadajo predvsem zgornje dihalne poti. Gre za akutno vnetje sluznice nosu, ki včasih vpliva tudi na žrelo in obnosne votline, kar imenujemo rinitis.

Običajno gre za blago bolezen, povišane temperature ni običajno ni, značilni zanki pa so so voden izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje in boleče grlo.  

Čeprav gre za najbolj običajno bolezen, se lahko vnekaterih primerih tudi zaplete in postane smrtno nevarna.

Na pragu pomembnega odkritja

Raziskave londonskih strokovnjakov so zato še kako pomembne, ti pa sedaj na pragu velikega odkritja. Razvili so namreč posebno pršilo za nos, imenovano SynGEM, ki bi lahko bilo podlaga za cepivo, s katerimi bi preprečili prehlad. Pršilo je učinkovalo na miših, sedaj ga že testirajo tudi na ljudeh: "Dejstvo je, da obstaja veliko virusov, ki povzročajo prehlad, zato je težko najti učinkovito cepivo, ki bi deloval na vse," je dejal profesor eksperimentalne medicine na londonskem Imperial College, Peter Openshaw, ki že trideset let raziskuje viruse za prehlad in gripo. Kot je dejal, je prepričan, da so s kolegi pred pomembnih odkritjem.

Zivljenje 17.03.14,  cepivo, injekcija, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Njegova ekipa trenutno testira pršilo zoper virus RSV na 36 prostovoljcih. Če bodo ti prostovoljci razvili protitelesa, te obrambne snovi imunskega sistema, bo to pomenilo, da zdravilo deluje: "Če bo pršilo delovalo, bomo lahko rešili nešteto življenj. Prehlad se lahko konča tudi s smrtjo," je za britanski The Independent dejal Openshow in dodal, da to posebej velja za zelo majhne otroke in starejše, za katere londonski zanstveniki upajo, da se bodo pozitivno odzvali na cepivo.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • schtekel 14:47 28.november 2016.

    zakoplji se nazaj od koder so te spustili

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 18:42 27.november 2016.

    bo treba z nano filtri začet ven hodit

  • drejca1 18:32 27.november 2016.

    Ja...in da bomo res vsi dobili dozo...če jo rabimo ali ne , si spodaj preberite, kaj nameravajo.To je zame 3. svet,vojna, ni treba , da nas streljajo, na fin način nas bodo pospravili..http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/11/26/odbijate-se-cijepiti-americka-vlada-uskoro-provodi-masovno-cijepljenje-protiv-gripe-ali-iz-zraka/