Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Na prehodu za pešce trčila v peško

Razbito vetrobransko steklo PU Kranj
V petek zgodaj zjutraj je voznica v Tržiču z osebnim avtomobil na prehodu za pešce trčila v peško, ki se je v nesreči hudo telesno poškodovala. V času nesreče je bila še tema.

V izogib takim nesrečam policisti opozarjajo na prilagojeno hitrost vožnje, predvsem v bližini prehodov za pešce in na mestih, kjer je mogoče pričakovati pešce.

"Še bolj previden je potrebno biti v temi, ob zmanjšani vidljivosti in neugodnih vremenskih razmerah, kar je v zimskih mesecih precej pogosto (megla, dež, krajši svetli del dneva). Prav tako naj bodo očiščena vsa stekla na vozilih, kar zagotavlja ustrezno preglednost iz vozila na dogajanje na cesti in ob njej," opozarjajo policisti kranjske policijske uprave. 

Če vozite 40 na uro, se boste ustavljali 30 metrov!!!

Vozniki naj upoštevajo, da so na cestah tudi pešci in naj jim odstopijo prednost, hitrost naj prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo omejitve ter v tej zvezi dejstvo, da na primer pri samo 40 km/h vsako sekundo prevozijo približno 11 metrov in da se bodo na mokri cesti pri tej hitrosti ustavili šele po slabih 30 metrih, kar je že lahko usodno, če se pravočasno ne začnejo ustavljati. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci naj zato vozijo še posebej previdno (pred šolami, v naseljih), izven naselij pa naj se peljejo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču. Med vožnjo naj tudi ne telefonirajo, saj to bistveno zmanjšuje voznikovo zbranost in osredotočenost na dogajanje v prometu, opozarjajo. 

Pešci, poskrbite, da boste vidni

Pešci pa naj poskrbijo, da bodo v prometu vidni, nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, upoštevajo naj prometne predpise, cesto pa naj prečkajo na označenih prehodih za pešce in hodijo po pločnikih (če obstajajo) oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. Poskusijo naj predvideti tudi ravnanje drugih udeležencev v prometu, še svetujejo policisti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.