Svet
49 ogledov

Naprodaj cele španske vasi

Zapuščena hiša v Galiciji Profimedija
Več sto vasi na severu španske Galicije išče kupca, nekatere od njih pa so na voljo celo brezplačno.

Župani mest in podjetniki v Galiciji na severozahodu Španije želijo naseliti prazne zaselke in jih ponovno obuditi. Prodajajo se cela slikovita naselja z lesenimi in kamnitimi hišami, mlini, hlevi in kaščami za žito.

Mark Adkinson iz nepremičninske agencije Galician Country Homes sales, ki je tudi sam kupil zapuščeno hišo in jo obnovil, pravi, da je identificiral okoli 400 praznih vasi, ki bi lahko prišle na trg, če bi bile urejene lastninske pravice.

Prodaja zapuščenih vasic in kmečkih zemljišč zanj ni le služba, ampak tudi strast. "Počutim se čudovito, ko pripeljem ljudi nazaj na deželo," je povedal za The Christian Science Monitor. Na svoji spletni strani ima zapisano, da ne sodeluje s tujimi agencijami, ki območja, kjer se nepremičnine prodajajo, ne poznajo. V Galicijo vabi z opisom pokrajine s prijazno klimo, milimi zimami in prijetno toplim poletjem ter prijaznimi prebivalci.

Neizprosni populacijski trendi

Populacijski trendi v Galiciji so neizprosni, območje dejansko umira. Statistični urad v Galiciji je nedavno posvaril, da bi lahko ta regija na severozahodu Španije izgubila en milijon prebivalcev v naslednjih 35 letih, kar je skoraj tretjina populacije.

"Če Galicija ne bo obrnila demografskih trendov, se bodo njeni deli kmalu spremenili v divjino," je za časnik povedal nekdanji odvetnik in profesor za ekonomijo na Univerzi Santiago de Compostela Xoaquin Fernandez Leicega. "Že sedaj so nekatere vasice zarasle s plevelom in grmovjem."

Župan Cortegade Avelino Luis de Francisco Martinez ponuja nepremičnine na svojem območju celo zastonj, če "kupci" obljubijo, da bodo hiše obnovili in jim vrnili vrednost ter pod pogojem, da se v vasi naseli vsaj 12 oseb.

Kriza spremenila populacijske trende

Zadnji statistični zemljevid gibanja populacije, ki ga je objavil Nemški institut BBSR (Das Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung), kaže, da se prebivalstvo zmanjšuje v baltskih deželah in Vzhodni Evropi. Trendi so veliko močnejši kot v preostali Evropi, razen v zahodni Nemčiji in na Iberskem polotoku, vključno z Galicijo, Astrurijo in Portugalsko.  

Ugotavljajo, da gre za dolgoročne trende, pri katerih je pomembno vlogo odigrala ekonomska kriza v južni Evropi, zaradi katere se od tam prebivalci izseljujejo ali odločajo za manj otrok.

Po zadnjih podatkih Eurostata, nataliteta v EU upada, povprečna stopnja rodnosti pa znaša 1,55 na žensko. Stopnja je nižja v državah s krizo: v Španiji znaša 1,27, v Grčiji 1,3, na Portugalskem pa 1,2, v Galiciji pa le 1 oz. v nekaterih letih še manj.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.