Slovenija
29 ogledov

Na prvem mestu brez sprememb

Volitve v Sloveniji Boštjan Tacol
Po javnomnenjski raziskavi Mediane je med strankami na prvem mestu še vedno SDS, podpora vladi pa je marca nekoliko zrasla.

Če bi danes potekale državnozborske volitve, bi z 11,9 odstotno podporo zmagala SDS, je pokazala anketa, ki jo je za POP TV izvedla agencija Mediana Pulse. S 6,8-odstotno podporo sledi SD, tretje mesto pa bi zasedla SMC s 6,4-odstotno podporo.

Na četrto mesto se je uvrstila DeSUS s štirimi odstotki, na peto pa ZL, ki ima 3,4 odstotno podporo. NSi podpirajo trije odstotki vprašanih. Sedmi je neparlamentarna SNS Zmaga Jelinčiča (1,6 odstotka). 

Podpora vladi je marca nekoliko zrasla. Podpira jo 32,1 odstotka vprašanih, ne podpira jo 60,4 odstotka vprašanih, neopredeljenih pa je 7,5 odstotka. 

Nekaj manj kot desetina (9,1 odstotka) vprašanih se volitev ne bi udeležila, 22,1 odstotka pa ne bi volila nobene od naštetih strank. Neopredeljenih je bilo 26,5 odstotkov anketiranih.

Med politiki na prvem mestu ostaja predsednik republike Borut Pahor, sledi mu evropska komisarka Violeta Bulc, tej pa evropska poslanka Tanja Fajon. Četrto mesto je osvojil predsednik DZ Miran Brglez, peti je predsednik SD Dejan Židan, šesti poslanec SD Matjaž Han, sedmi poslanec ZL Luka Mesec, osmi pa župan Ljubljane Zoran Jankovič. Iz deseterice najbolj priljubljenih pa je izpadel premier Miro Cerar, ki je zasedel 14. mesto.

Anketo je na vzorcu 704 ljudi za POP TV opravila agencija Mediana Pulse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.