Vizita za živali > Novice
2045 ogledov

Na prvi pogled nevarne, v resnici prijazne živali

biexo Anže Petkovšek
Skrbniki se na svojo agamo pogosto tako navežejo, da jih razvajajo, kot bi bila njihova mačka.

"Bradata agama je puščavski kuščar, ki izvira iz centralne Avstralije. Spada med ene napriljubnejših kuščarjev v svetu teraristike. Z nami lahko ob pravilni oskrbi doživi tudi do 14 let, načeloma pa je njena življenska doba med 8 in 12 let," nam je pojasnil Aleš Abram, ustanovni član Društva ljubiteljev eksotičnih živali BIOEXO.

Bradate agame po njegovih besedah veljajo za izredno prijazne in mirne kuščarje, vendar se tu in tam najde tudi kakšna izjema, še posebej v mlajših letih. "Na prvi pogled zgledajo zelo nevarne zaradi bodic, ki jih imajo po telesu, vendar pri dotiku spoznamo, da so te bodice namenjene zaščiti pred plenilci," pravi. Dodaja, da lahko odrasle bradate agame zrastejo od 40 do 60 centimetrov ter lahko tehtajo tudi več kot pol kilograma.

bioexo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kakšno življenjsko okolje potrebuje

"Glede na to, da v naravi živijo v puščavskem okolju, jim moramo tudi v ujetništvu čim bolj približati naravni prostor," opozarja Aleš. Po njegovih besedah je najpomembnejša primerna temperatura, ki se čez dan giblje okoli 30 stopinj Celzija, čez noč pa lahko pade tudi pod 20 stopinj Celzija.

Na enem delu terarija morajo imeti "hot spot", kjer se lahko grejejoi pod grelno lučko, na drugem koncu pa jim ponavadi postavimo posodico z vodo, kjer je hladnejši del. "Poleg grelne luči potrebujejo tudi UVB luč, ta je nujno potrebena za proizvodnjo vitamina D3, v povezavi z metabolizmom kalcija, ter UVA, ki jih vspodbujajo k hranjenju ter parjenju," našteva. Te luči po njegovih besedah posnemajo naravne žarke, ki jih agama v naravnem okolju dobi s soncem.

Za podlago se po njegovih izkušnjah večinoma uporablja mivka, ki je primerna za terarije, sam terarij pa bistveno polepša tudi 3D ozadje iz umetnih skal. "Skrivališča jim lahko naredimo kar z manjšimi skalami oziroma kamni ter vejami, ki jih moramo previdno razporediti po terariju, da jih agame ne morajo prevrniti," svetuje. Ker je agama talna žival potrebuje po njegovih besedah terarij, ki naj bo velik najmanj 100 x 50 x50 centimetrov. "Večji kot je, bolje je za agame," dodaja.

Najprimernejše za rokovanje

Aleš pojasnjuje, da je bradata agama primerna za vse ljudi, ki so sposobni dnevno skrbeti zanje. "Definitivno pa spada med ene izmed tistih kuščarjev, za katere potrebujemo najmanj dela, poleg tega pa so tudi najprimernejši za rokovanje," pravi. 

"Bradate agame so načeloma vsejede, vendar kot mladički pretežno jedo insekte, največkrat čričke, ki so tudi najbolj hranljivi," opisuje. Odrasle agame naj bi jedle okoli 60 odstotkov zelenjave in cvetov, ostali delež naj bi predstavljali insekti. "V ujetništvu je pomembno, da jim poleg hrane dodajamo tudi vitamine D3. Poleg hrane naj imajo tudi svežo vodo," svetuje.

Poleg pravilnega hranjenja agame po Alešovih besedah ne potrebujejo posebne nege: "Se pa velikokrat zgodi, da se skrbniki tako navežejo na svojo agamo, da jih razvajajo, kot da bi bila to njihova mačka. Kar pa glede na njihov karakter ni nič slabega."

Aleš opozarja, da to ni žival, ki bi potrebovala opisane pogoje samo en mesec, ampak živi tudi deset let in več. "Zato se morate dobro pogovoriti z vsemi družinskimi člani, če so pripravljeni na to. Seveda pa se vsa nega in skrb zanjo povrne v obliki odličnega hišnega ljubljenčka, ki vas bo razveseljeval vrsto let," je sklenil.

Preberite še:

 - Orjaški afriški polž kot ljubljenček

 - Vse bolj priljubljeni rdečerepi udavi

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lavdan 19:39 11.januar 2017.

    Ljubiteljem eksotičnih živali svetujem, da se preselijo v eksotične kraje in se tam igrajo z živalmi. Vlačiti sem neavtohtone živali in jih tlaćiti v razne ..erarije je čisto navadno mučenje. Z zakonom bi morali to prepovedati..