Šport
29 ogledov

"Želim si zmagovati in ne le biti druga"

Tina Maze Saša Despot
"Seveda je popolnoma jasno, da vseskozi ne moreš biti v vrhunski formi. Da bodo prišli tudi dnevi, ko ne bom pri samem vrhu. Se pa zavedam, da sem zdaj izjemno močna," je odločna Mazejeva.

Z rezultati, ki jih dosegate, ste zelo zanimivi za slovensko javnost in medije. Vas to že malce obremenjuje, moti?

Ne. Če se najde čas, ni nobenih težav. Ga je pa res zelo malo. Drugače me to ne moti.

Kakšni so načrti za naslednje tekme? Decembra imate pred sabo kar tri veleslalome. Boste na vseh zmagali?

Upam na to. Konci tedna so zdaj resnično naporni. V St. Moritz smo prišli naravnost iz Združenih držav Amerike in morali oddelati tri tekme. Še nekoliko težje je, ko so vmes tehnične discipline. Pri smuku je na sporedu le ena vožnja in to le ni toliko fizično zahtevno.

Tu v Val d'Iseru bo verjetno že nekoliko lažje, ker smo se že povsem navadili na evropski čas. Časovna razlika tako ni več težava. Največji problem bo selitev v Courchevel po dveh tekmah v Val d'Iseru. Vsi ti premiki z vso opremo, ki jo imamo, so zelo zahtevni. Včasih celo bolj kot same tekme.

Vas kdaj zaskrbi, da bi se trenutna forma lahko nenadoma, v hipu končala?

Uživam v tem trenutku. Ne razmišljam o tem. Je pa seveda popolnoma jasno, da vseskozi ne moreš biti v vrhunski formi in da bodo prišli tudi dnevi, ko ne bom pri samem vrhu. Se pa zavedam, da sem zdaj izjemno močna in bom zato poskušala maksimalno izkoristiti vsak dan, ki prihaja.

Na ameriški turneji vam je najslabše šlo v smuku. Kaj morate popraviti?

V smuku je res treba še popraviti nekaj reči in biti nekoliko boljši. V Franciji imamo novo priložnost, dobili bomo nove informacije. Treba bo delati na materialu, drsenju, ki mi v Lake Louisu ni šlo najbolje od rok, a mislim, da tudi v smuku nisem tako daleč od najboljših, kot je morda pokazalo tisto 20. mesto. Prva deseterica je neka točka, na katero lahko ciljam.

Kaj je tisto, kar v ekipi trenutno najbolj deluje? Kaj je drugačno od prejšnje sezone?

Menim, da trenutno vsi skupaj zelo dobro funkcioniramo. Od prvega do zadnjega. Dolgo časa smo sestavljali to ekipo, da je takšna, kot je zdaj. Andrea Massi in Livio Magoni že dolgo delujeta na vrhunskem nivoju, malce pa so nam manjkali drugi koščki sestavljanke. Te v tej sezoni imamo. Veliko sta nam dodala odličen serviser in fizioterapevtka, pa tudi sama imam nekaj več izkušenj, za katere je poskrbela prejšnja sezona. Zdaj si želim zmagovati in ne le biti druga.

V prejšnji sezoni so vam kar nekaj časa vzeli tudi spori s Smučarsko zvezo Slovenije. Ta je dobila tudi novega predsednika. Kako je zdaj s tem odnosom?

Ne vem, kaj bi dejala. Nimam komentarja. Naslednje vprašanje.

Po takšnem začetku sezone je verjetno prvi cilj osvojitev velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu?

Seveda je to cilj. A na to se ne moreš osredotočati. Moraš se skoncentrirati na dobro smučanje, posamezne predstave, vsako tekmo posebej. Treba je iti iz dneva v dan in se pripravljati na vsako preizkušnjo.

Je dosegljiva tudi tista magična meja dva tisoč točk, ki je ni uspelo preseči še nobeni smučarki?

Ne vem. To morate računati vi novinarji. Jaz se ukvarjam samo s smučanjem. O točkah sama ne želim preveč razmišljati. Morda bom, če mi bo ostalo nekaj več časa in se bom šla matematiko. Na to se trenutno res ne oziram.

Največji tekmeci vsekakor ostajata Nemka Maria Höfl-Riesch in Američanka Lindsey Vonn. Vidite še katero smučarko v tej vlogi?

Vonnova in Riescheva sta tisti, ki bosta tudi v tej sezoni najmočnejši. Treba je le delati tako, kot smo začeli. Sezona je zelo dolga, zbranost pa bo treba ohraniti do njenega konca.

Kakšen je zdaj vaš odnos z Vonnovo? Sta razčistili tisti spor v St. Moritzu (Vonnova naj bi po prihodu v cilj izrekla F*** you, Maze!, kar je Američanka zanikala a priznala, da je zaklela, vendar da kletvica ni bila namenjena Tini, ampak njeni slabi predstavi na zadnji tekmi; op. a.)?

Ne vem. Vse skupaj je bilo malce čudno. Mislila sem, da je izrekla nekaj reči, ki niso bile prijetne. Zdaj sem vesela, da ni bilo tako in sem ji to tudi povedala. Strinjali sva se, da bomo na vse skupaj pozabili in šli naprej. Ukvarjali se bova s športom in ne s temi zadevami.

V tej sezoni je na sporedu še svetovno prvenstvo. Kako pomembno bo to ob vašem lovu na skupno zmago v svetovnem pokalu?

Sezona ima vsekakor dva vrhunca. To sta skupni seštevek in svetovno prvenstvo. Oba sta zame zelo pomembna. Verjamem, da se bomo za Schladming dobro pripravili. Nekoliko bo treba tudi tempirati formo, si morda vzeti kakšen dan odmora. Verjamem, da bomo vso reč dobro naštudirali.

Če se še malce odmaknemo od smučanja; ste na radiu že slišali svojo pesem (njen originalni naslov v angleščini je My Way is My Decision, za Mazejevo pa jo je napisal znani slovenski glasbenik Matjaž Jelen; op. a.)?

Seveda. Prvič sem jo, glede na to, da sem v Sloveniji zelo malo, slišala v Avstriji. Na radiu Ö3. Voditelj radijskega programa je spustil mojo pesem in poslušalce vprašal, če vedo, kdo jo poje. Če je to Rihanna, Madonna ali Adele?

sport 08.11.12. Tina Maze, slovenska smucarka, Winner Tina Maze of Slovenia cele | Avtor: Hans Klaus Techt Hans Klaus Techt
Nato jo je vnovič zavrtel in povedal, da gre za slovensko smučarko Tino Maze. Na koncu je še dejal, da ima Adele morda boljši glas, vendar smučati zagotovo ne zna tako dobro (smeh). Je pa res, da imam informacije, kako je s slovenskimi radii. Zahvaljujem se vsem, ki so pesem sprejeli z navdušenjem.

Imate v načrtu še kakšen takšen projekt?

Zaenkrat seveda ne. Vsi veliki projekti so zdaj povezani s smučanjem. Že tega je dovolj.

Mnogo uspešnih športnikov se odloči za avtobiografijo.

Zaenkrat o tem ne razmišljam.

Kako pa je s snemanjem oglasnih spotov? Gre za užitek ali bolj za izpolnjevanje zahtev pokroviteljev?

Ne, ne. Pravzaprav gre eno z drugim z roko v roki. To so prijetne stvari in to rada počnem. Zdaj ko je sezona, za to ni pravega časa, smo pa pred njo na tem področju že veliko postorili. Poleti in jeseni. Verjetno jih vi več vidite kot jaz (smeh). Vem pa, da smo se takrat imeli prijetno. Te zadeve se mi zdijo res super.

Kako se nagradite za vaše uspehe? Si vzamete čas za obisk trgovin ali kaj podobnega?

Seveda pokukam tudi v kakšno trgovino. Vedno si je lepo kaj kupiti. Sem pa v St. Moritzu za nagrado dobila zelo lepo torbico in mi ni bilo treba nakupovati (smeh). Darilo je bilo res super.

Prostega časa verjetno nimate veliko ...

Ob prostih dnevih se poskušam čim bolj rehabilitirati. Zadnja prosta dneva sem tako izkoristila za bazen in savno, da sem se malce pregrela, saj je bilo drugače zelo mrzlo. V prostem času pravzaprav počivam, lenarim.

Bližajo se prazniki. Kaj si želite za božič in novo leto?

Predvsem veliko zdravja. Zame in za moje najbližje. In seveda srečo.

Nato bo ob koncu januarja na sporedu že tudi Zlata lisica. Pričakovanja bodo velika.

To je normalno glede na uspehe. Ljudje bodo pričakovali vrhunske rezultate. Zelo veliko sem delala, da sem zdaj tu, kjer sem. Na vsaki tekmi dajem vse od sebe, tako bo tudi naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.