Slovenija
118 ogledov

Na račun beguncev in prosilcev za azil nove zaposlitve

azilni dom Logatec Anže Petkovšek
Vlada bi z javnimi deli zaposlila več socialnih delavcev, administratorjev, vzdrževalcev, ki bodo delali na področju nastanitve in integracije prosilcev za azil in beguncev.

Po vzoru programa javnih del, ki ga je država izvedla pri uravnavanju migracijskih tokov, vlada načrtuje nov program javnih del. Ministrstvo za notranje zadeve namreč ugotavlja, da Slovenija potrebuje več zaposlenih, ki bi pomagali pri socialni oskrbi in integraciji prebežnikov in tudi administraciji.

Štiri socialne delavke za 326 travmatiziranih ljudi

Vsem 326 prosilcem za mednarodno zaščito, ki so nastanjeni na več različnih naslovih, tako socialno oskrbo zagotavljajo le štiri socialne delavke. "Trenutna kadrovska struktura tako omogoča izvajanje zgolj nujne psihosocialne oskrbe v dopoldanskem času, medtem, ko je nemoteno izvajanje predvidenih aktivnosti s prosilci za mednarodno zaščito nujno potrebno zagotoviti tudi v popoldanskem času," ugotavljajo na ministrstvu in dodajajo, da je v nasprotnem primeru pričakovati, da bodo prosilci svoj prosti čas porabili za dejavnosti, ki lahko povzročajo konflikte med samimi prosilci ter med prosilci in nastanjenimi prebivalci v bližnji okolici ali celo za dejavnosti povezane z nezakonitimi deli.

Nezadosno je poskrbljeno tudi za mladoletnike brez spremstva."Gre za ranljivo kategorijo populacije prosilcev za mednarodno zaščito, ki je izjemno travmatizirana," priznavajo tudi na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar.

Potrebnih bo tudi več svetovalcev za begunce

Več svetovalcev bomo potrebovali tudi za posameznike, ki bodo prejeli status begunca. V naslednjih dveh letih bo iz Italije in Grčije skupno sprejela 587 oseb. "Pomanjkanje svetovalcev za vključevanje ima lahko za posledico popolno apatičnost pri urejanju vsakodnevnih obveznosti in vključevanju ali pa konfliktno vedenje zaradi nezadovoljstva s sistemom, v katerem so se te osebe znašle, le - to pa lahko hitro vodi v povečanje različnih oblik odklonilnega vedenja."

Trenutno nad vključevanjem 147 oseb s priznano mednarodno zaščito v družbo skrbijo le štirije svetovalci.

Poleg socialnih delavcev in svetovalcev, pa bo država iskala še administratorje in vzdrževalce, ki bodo pomagali pri vzdrževanju vodovodnih, električnih in ostalih omrežjih v namestitvenih kapacitetah ter tudi pri vsakodnevnih popravilih.

Komentarjev 15
  • endrug 15:58 16.junij 2016.

    Ti to veš, ali ugibaš?

  • Milan Novak 15:05 16.junij 2016.

    Bravo...... delavci morajo čistiti svinjarijo za prišleki in to za minimalca ,oni pa uživajo v brezdelju. Bravo pravna država ?

  • Avatar olor
    olor 14:47 16.junij 2016.

    ma spodaj je nekdo lepo napisal. A ne razumete, da potrebujemo dvig proizvodnje, ne pa odhodke iz proračuna. Sej ne vem a mamo na vladi še kakega uravnovešenega ali so sami koštruni z ekonomije.