Slovenija
576 ogledov

Vam lekadole predpiše zdravnik ali jih kupujete sami?

ljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdravila, dnevi lekarn Bou0161tjan Tacolljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdrav
Med najbolj prepisanimi zdravili na zeleni recept prevladujejo protibolečinska sredstva. Ali jih morate kupovati ali vam jih bo zdravnik prepisal, pa je odvisno od zdravniške presoje.
Število izdanih zdravil na recepte se še vedno vsako leto nekoliko poveča. Po zadnjih objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo leta 2013 izdanih 17 milijonov receptov v vrednosti 451 milijonov evrov. Vsak prebivalec pa je v povprečju prejel 8,26 recepta s predpisanimi zdravili v vrednosti 219 evrov.
 
graf | Avtor: Zurnal24/NIJZ Zurnal24/NIJZ
Daleč največ zdravil na zeleni recept, ki ga delno ali v celoti krije osnovno zdravstveno zavarovanje, so zdravniki predpisali za lekadole in aspirine. Med prvimi petimi prepisanimi zdravili je daleč največ protibolečinskih, aspirin pa se sicer v skladu s prepisanimi smernicami predpisuje tudi srčnim bolnikom. Zdravnik Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um, pojasnjuje, da zavarovalnica ne določa za kaj zdravniki lahko predpišejo na primer lekadol, zato ga lahko zdravniki po svoji presoji predpiše tudi pri glavobolu: "Tukaj je velikodušna tudi zavarovalnica in bo morala postavljati omejitve, saj za številna zdravila je postavila omejitve".
 
Muževič sicer izpostavlja, da je predpisovanje protibolečinskih tablet lahko povezano s pomanjkanjem časa zdravnikov, da bi lahko razložili naravo bolezni in kako bi se še drugače lahko pomagalo pri bolečinah. "Tako se v ambulanti najhitreje pride skozi." Sam se za predpisovanje lekadolov tako odloča pogosteje pri starejših, ki imajo kronične bolečini, pri mlajših pa redkeje.
 

Sredstev manj, receptov več

graf | Avtor: Zurnal24/NIJZ Zurnal24/NIJZ
Čeprav se v zadnje desetletje število izdanih receptov za zdravila ustaljeno narašča, pa se stroški za zdravila zadnje tri leta zmanjšujejo. Poleg uvedbe terapevtskih skupin k temu pripomore tudi manjšanje deleža zdravil iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Leta 2011 je ta znašal 65 odstotkov, leta 2012 60,2 odstotka, leta 2013 pa 60,6 odstotka.
 
Od leta 2011, ko smo za zdravila porabili 474,2 milijona - največ v zadnjih desetih letih - se je strošek predlani znižal na 451 milijona evrov.Terapevtske skupine zdravil so zagotovo pripomogle k manjši porabi sredstev, je prepričan Muževič, ki se mu razen pri nekaj zdravilih zdi to dober ukrep. "Zdravnikom nam je olajšal delo, saj mi nismo vedeli, katero zdravilo se doplača. Učinkovita pa so ta zdravila načeloma res enako, razen morda kakšno zdravilo za holesterol".
Komentarjev 10
  • erikkk 09:07 07.marec 2015.

    To absolitnio nima nobene zveze ceno ... Če nekaj velja za enega, velja za vse ...

  • erikkk 08:59 07.marec 2015.

    pr nas je očitno več takih naivnežev ki sem jim lahko prodal Lekadol po višji ceni...me pa res zanima kako je to mogoče da nam prodajajo za 3,60 čez mejo pa je 1,20 ...

  • jaki 08:55 07.marec 2015.

    zgleda, da si zares butelj. Moja replika se je nanašala na komentar ob 5.55. Sicer pa dovolj!