Slovenija
25 ogledov

Na referendum predvsem nasprotniki izenačitve pravic

Zakon lahko pomaga odpravljati predsodke, meni minister Svetlik Žurnal24 main
Ankete: med tistimi, ki bodo zagotovo šli na rerefendum, je večina proti izenačitvi pravic različnih parvov, med tistimi, ki se še odločajo, ali bodo šli glasovat, večina za izenačitev.

Za potrditev novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bi na referendumu o izenačitvi partnerskih skupnosti glasovalo 48 odstotkov vprašanih, proti bi bilo 45,7 odstotka vprašanih, je pokazala anketa Večera na vzorcu 500 oseb. 3,9 odstotka vprašanih je odgovorilo, da še ne ve, kako bodo glasovali. 

24 odstotkov jih na referendum ne bo šlo

Referenduma bi se udeležilo 36,6 odstotka vprašanih, 23,3 odstotka bo na referendum odšlo verjetno. Takih, ki se ga verjetno ne bodo udeležili, je 12,9 odstotka vprašanih, medtem ko je 23,7 odstotka vprašanih odgovorilo, da se ga zagotovo ne bodo udeležili.

Na referendum predvsem nasprotniki izenačitve pravic

Anketa časnika Delo kaže, da je približno polovica (42 odstotkov) anketirancev podpira izenačitev pravic istospolnih z različnospolnimi pari, polovica pa ji nasprotuje (41 odstotkov), vendar pa med tistimi, ki se bodo referenduma o izenačitvi partnerskih skupnosti zagotovo udeležili, prevladujejo tisti, ki ne podpirajo izenačitve pravic različnih parov. Za novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je v tem primeru 42 odstotkov vprašanih, proti pa 53 odstotkov. Anketa je3 narejena na vzorcu 400 ljudi. 

48 odstotkov volilcev ne bo glasovalo

Gotovost udeležbe na referendumu je napovedalo 28 odstotkov vprašanih, verjetnost pa še dodatnih 15 odstotkov, kar skupaj pomeni 43-odstotno udeležbo. Tistih, ki napovedujejo, da zagotovo (37 odstotkov) ali verjetno ne bodo (11 odstotkov) šli na referendum, je več oziroma 48 odstotkov.

Najbolj motivirani so volilci  SDS

Iz Delove ankete je mogoče sklepati, da se na referendum ne bo odpravila večina ljudi. S križanjem podatkov pa so ugotovili, da so za glasovanje najbolj motivirani volivci SDS, saj je dobrih 60 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi, odgovorilo, da se nameravajo zagotovo udeležiti referenduma.

Sedem odstotkov meni, da zakon odpravlja zvezo moškega in ženske

Kot kaže anketa, tretjina vprašanih vsebine zakona na kateri bomo odločali o referendumu, ne pozna. 12 odstotkov vprašanih meni, da gre pri referendumu za prihodnost otrok, sedem odstotkov pa, da  zakon odpravlja zvezo moškega in ženske. 

Po trenutno veljavnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je zakonska zveza skupnost moža in žene. Novela pa slednje spreminja tako, da določa, da je zakonska zveza skupnost dveh oseb, s tem pa izenačuje pravice istospolnih in heterospolnih parov.

zakon  | Avtor: uradni list uradni list

Komentarjev 32
  • hejho 20:10 30.november 2015.

    Preberi si 2.člen zakona zgoraj v članku. NIMAŠ PRAV. VSI ZA

  • Milan Novak 19:44 30.november 2015.

    Družina je moški ,ženska in otroci !!!

  • mph 15:52 30.november 2015.

    Bolje pravi "ped..er" kot pa možganski.