Zdravje > Aktualno
54 ogledov

Na revmatologiji bistveno krajša čakalne dobe

klinični Saša Despot
Projektu skrajševanja čakalnih vrst so se pridružil oktobra letos in že žanjejo uspehe. Dodatno obravnavali 482 bolnikov.

Na oddelku za revmatologijo UKC Ljubljana so v zadnjih dveh mesecih pospešeno obravnavali dodatne bolnike, zato so se čakalne vrste za bolnike z napotnico hitro skrajšale na tri mesece. Kot je pojasnil predstojnik oddelka Matija Tomšič,  se za tiste z napotnico nujno redno čakalna doba ni skrajšala.

Sicer se je oddelek v Ljubljane projektu skrajševanja čakalnih vrst pridružil oktobra letos, program je tekel po celotni Sloveniji, saj niso želeli, da bi prišlo do prelivanja bolnikov iz ene regije v drugo.

V Murski Soboti in v Celju je sedaj čakalna doba za napotnice redno in hitro pod tri mesece, medtem ko podatkov za šempetrsko bolnišnico in mariborski klinični center nima.

Krajše vrste, vendar visoki stroški

V tem času so tako dodatno obravnavali 482 bolnikov, v projektu pa je enakovredno sodelovalo devet specialistov ter štirje specializanti.

Tomšič je dejal, da so tudi v prihodnjem letu pripravljeni nadaljevati s projektom skrajševanja čakalnih vrst, vendar pa je težava v tem, da pri obravnavi revmatološkega bolnika nastane okoli 100,6 evra materialnih stroškov zlasti na račun imunoseroloških preiskav, ki pa zaradi obračunskih modelov iz leta 1983 še niso odobreni s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tako mora takšne stroške kriti zdravstveni zavod, ki si pa s tem ustvarja izgube.

Zdravnikov vedno več

Tomšič pričakuje, da v prihodnje ne bo več prihajalo do tako dolgih čakalnih dob na področju revmatologije, saj se sedaj izobražuje 18 specializantov. Prva bo specialistični izpit opravila predvidoma jeseni prihodnje leto. Če bo država imela toliko denarja, da bo zaposlila nove specialiste, potem takšnih težav ne bo več, je dejal.

K temu je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc dodala, da bodo mlade zdravnike zaposlovali, k tej skrbi so se zavezali tudi v sporazumu s Fidesom, ki so ga danes podpisali.

Sicer pa bodo celotni projekt skrajševanja čakalnih dob - ne samo za področje revmatologoije, predstavili januarja. Takrat bo tudi znano, kakšni so bili vsi stroški za skrajševanje čakalnih dob in koliko denarja bo potrebnega, da bi na vseh področjih skrajševali te vrste.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.