Vizita za živali > Festival
379 ogledov

Na sejmu tudi Društvo Lišček Kranj

Kanarček Profimedias
Njihove čudovite ptice boste lahko v živo spoznali 5. septembra v Domžalah.

Na našem Sejmu za ljubitelje živali se bodo predstavili tudi ljubitelji ptic iz Društva Lišček Kranj, kjer nam bodo predstavili svojo paleto ptic.  

Njihovi člani imajo namreč številne vrste različnih ptic. V društvu so rejci, ki gojijo barvne kanarčke raznih vrst, barv in oblik, eksote, prav tako so dobro zastopane papige v več vrstah, od malih skobčevk pa vse do največjih papig. Nekateri člani se trudijo tudi z vzrejo križancev in ptic favne Evrope. 

Cilji in naloge društva pa niso samo vzreja sobnih ptic, pač pa tudi pomoč in varstvo ptic v naravi. "Naloga in dolžnost vsakega člana je, da po svojih zmožnostih pomaga tudi pticam v naravi, zlasti v zimskem času. Postavljamo jim ptičje hišice za hranjenje, predvsem za ptice pevke, ki se prehranjujejo s semenjem. Pticam pomagamo tudi s postavljanjem različnih valilnic po gozdovih, sadovnjakih in parkih," pravijo.

Praznujejo 35 let

Društvo Lišček je bilo ustanovljeno v Kranju leta 1980, njegove korenine pa segajo kar nekaj let nazaj v Društvo gojiteljev malih živali Kranj, kjer so imeli svojo sekcijo, ki pa nikoli ni prav dobro zaživela.

Člani društva se s svojo dejavnostjo ukvarjajo ljubiteljsko, dejavnost društva pa ni ostala samo v domačem kraju. Danes društvo združuje člane iz različnih krajev Gorenjske od Medvod, Škofje Loke, Kranja, Jesenic, Cerkelj, Kamnika, Šenčurja, Naklega, nekaj članov pa prihaja tudi izven regionalnih meja. Članstvo je zelo različnih starosti, od šolskih otrok pa do poznih zrelih let.

Radi se udeležujejo tudi razstav in tekmovanj po Sloveniji in tudi v tujini, po tradiciji pa vsako leto v jesenskem času organizirajo razstavo ptic. Društvo Lišček je leta 1987, to je bilo še v času Jugoslavije, organiziralo državno razstavo v Kranju. Leta 1993 so ponovno organizirali državno razstavo, tedaj že v samostojni Sloveniji. Od leta 2002 so bili redni prireditelj regijskih razstav ptic. S temi razstavami so zadnja leta redno gostovali v Šenčurju pri Kranju. Povprečno je bilo vsako leto na teh razstavah rastavljeno 600 ptic. Leta 2010 so tretjič v zgodovini društva, ob njegovi 30 letnici obstoja, organizirali 19. državno razstavo ptic Slovenije. 

Na sejmu pa v živo

Vsako leto se udeležijo tudi svetovnega tekmovanja. Tako, rezultati iz razstav in tekmovanj kažejo na vrhunsko kvaliteto naših ptic, ki so lahko vsak trenutek močna konkurenca na kateremkoli tekmovanju v Sloveniji in Evropi. Zelo pa so veseli tudi novih članov, ki so vedno dobrodošli in jih z veseljem sprejmejo medse.

Za morebitno članstvo in sodelovanje se boste lahko s čalni društva pogovorili tudi na Sejmu za ljubitelje živali, kjer vam bodo iz prve roke pokazali in pojasnili, kako je treba s ptico ravnati, kakšne so največje napake, ki jih skrbniki ptic delamo in kaj je pticam najbolj všeč. Sejem bo 5. septembra v Češminovem parku v Domžalah. V primeru slabega vremena bo prestavljen na nedeljo 13. septembra 2015. Več informacij najdete tukaj

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.