Magazin > Film & Glasba & TV
49 ogledov

Slovenska popevka 2013 je Po čem diši ta dan

slovenska popevka Andraž Hribar
1/25
Anže Petkovšek
Najboljša skladba na letošnji slovenski popevki je po mnenju žirije skladba z naslovom Po čem diši ta dan, ki jo prepeva Andraž Hribar. Gledalci so s telefonskim glasovanjem izbrali skladbo Vrti se v ritmu Eve Černe.

Na festivalu Slovenska popevka je strokovna žirija podelila tri nagrade - veliko nagrado za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo ter interpretacijo. Prva je pripadla skladbi Po čem diši ta dan, ki jo izvaja Andraž Hribar, ki je tudi avtor glasbe in besedila. Za aranžma je poskrbel Patrik Greblo. "Šel sem proti vsem pravilom, saj je pesem intimna, osebno-izpovedna, manj pompozna in orkestralna kot ostale. Zato nagrade s strani strokovne žirije res nisem pričakoval. Če bi lahko temu rekli moj povratek na sceno? Morda. Sem presenečen in nadvse vesel," je takoj po zmagi povedal Hribar.

Nagrado za najboljše besedilo je prejela Barbara Pešut za skladbo To so te reči, ki jo je zapela Manca Špik, nagrado za najboljšo interpretacijo pa je žirija podelila Juretu Ivanušiču za skladbo Plavi angel, ki je ob nagradi povedal: "To je pripoved, zgodba, ta pesem, vse ostalo je 'small talk', zato sem te nagrade še posebej vesel."

Na festivalu so podelili tudi nagrado občinstva – ta je padla v roke Evi Černe, ki je zapela skladbo Vrti se v ritmu. "Bolj sem vesela nagrade občinstva, ker se mi tudi zdi pesem bolj za ljudi kot za žirijo. Gre za pesem, ki jo poznam že leto in pol. Neuspešno sem jo prijavila na Melodije morje in sonca. Seveda sem angažirala tudi glasovalce preko Facebooka ter družino in prijatelje. Priznam, da sem tudi sama poslala nekaj SMS-ov," je povedala v smehu.

Na letošnji prireditvi, ki jo je vodila Miša Molk, se je predstavilo 13 skladb. Poleg zmagovalnih so se na odru predstavili še Ana Soklič (Naj muzika igra), Ajda Stina Turek (Tvoj obraz), Sara Kobold (Ne znam na konec neba), Katarina Mala (Nebesa), Manuelle Brečko (Zadnji ples), Flora & Paris (Vse si ti), Panda (Hočem tja), BiLBi (V dnevni doma) in Tristan (Dotik požene kri).

Vsi glasbeniki so nastopili v živo ob spremljavi Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija, ki ga sestavljajo najboljši glasbeniki Big banda in simfoničnega orkestra radijsko-televizijske hiše ter zunanji glasbeni izvajalci. Letos se je orkestru pridružil še hišni band iz oddaje Moja Slovenija. Dirigentske palice so vihteli Lojze Krajnčan, Rok Golob in Patrik Greblo.

V spremljevalnem programu so zapeli tudi lanskoletni zmagovalci - Matevž Šalehar Hamo, ki je zapel Ti prihajaš ter Marko Vozelj in Nuša Derendi, ki sta prepevala Naj nama sodi le nebo. Posebna gosta sta bila Trkaj in Alenka Godec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.