Svet
108 ogledov

Na šolskem izletu sedem deklet zanosilo

kontracepcija, tabletke Žurnal24 main
Problem mladostniških nosečnosti v BiH vse bolj izrazit. Mladi, ki se v spolne odnose spuščajo vse mlajši, imajo premalo informacij o spolnosti, opozarjajo strokovnjaki.

Iz petdnevne ekskurzije osnovnošolcev iz manjšega kraja v Bosni in Hercegovini, se je sedem učenk vrnilo nosečih, poroča Blic Online.

Informacijo je potrdil nacionalni koordinator za reproduktivno zdravje Republike Srpske Nenad Babići. Po njegovih podatkih imajo spolne odnose že številni 13 in 14 letniki. Babići meni, da so glede spolne vzgoje neodgovorni tako starši kot vzgojitelji.

Prezgodnja spolnost ima lahko številne negativne posledice, od nezmožnosti zanositve, spolnih bolezni, spontanih splavov in prezgodnjih porodov. "15 do 18 odstotkov parov v Republiki Srbski se spopada s problemom neplodnosti, imamo okoli 15 odstotkov spontanih splavov in od pet do deset odstotkov prezggodnih porodov," pravi Babići. 

 Lani rodilo 31 mladoletnic

Na Univerzitenem kliničnem centru v Sarajevu je lani rodilo 31 mladoletnic, štiri so bile stare 15 let, deset je bilo 16-letnic, 17 jih je otroka dobilo pri 17-ih letih. 

Mladoletniških nosečnosti je v BiH iz leta v leto več, prav tako pa narašča število tistih, ki so spolno aktivni že v starosti med 13 in 15 let. "To je zelo zaskrbljujoče, po drugi strani pa je tudi drugje takšen trend," pravi sajavevski ginekolog Senad Mehmedbašić. Poudarja, da je v tej starostni skupini spolno aktivnih, pogosta tudi nosečnost. "Kot kaže mladi nimajo dovolj informacij in se v spolnost spuščajo, ne da bi vedeli, kakšne so lahko posledice. V izobraževalnem sistemu bi morali biti bolj dosledni in ne bi smeli dovoliti, da otroke o spolnosti izobražuej ulica, nato pa jih življenje tepe," pravi Mehmedbašić.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:49 20.maj 2015.

    če se ti je kej tazga zgodil poišči pomoč...resno to ni normalno.....

  • Johnny13a 12:39 18.december 2014.

    S kterga konca si pa ti, da mate takšne družinske prijatelje? :o

  • Žurnalček 08:29 18.december 2014.

    Mene zanima ,a je vse eden nažgal , al so imele vsaka svojega?