Slovenija
67 ogledov

Drugi Red Bull Flugtag končan

Redbull flugtag
1/32
Anže Petkovšek
Pri Špici nad Ljubljanico se bodo temovalci danes popoldne merili na drugem slovenskemu dnevu letenja (Red Bull Flugtag).

Tekmovanje je od udeležencev zahtevalo več kot le dober polet. Letalna naprava je morala biti hkrati umetniška stvaritev in dobro letalo, skrbno izdelan in zanimiv nastop ekipe pa prinese še dodatne točke, ki jih je delila petčlanska žirija, ki s kompetencami sega na vsa omenjena področja in skrbi, da na Red Bull Flugtagu lahko zmaga tudi naprava, ki leti manj metrov, kot jih pade.

Slovenskim letalcem so na ljubljanski Špici sodili divji smučar, akrobatski pilot, nadzornica zračnega prometa in glasbenica, in sicer Tina Marinšek, Maša Jeraj, Peter Podlunšek in Filip Flisar.

Svetovni rekord? 69,79 metra.

Pri Red Bullu so pred ljubljanskim letalskim spektaklom zakoličili novo najdaljšo znamko v Red Bull Flugtag poletih. Prejšnji rekord je držal ameriški Minneapolis, a njihovih 63 metrov in nekaj centimetrov je posekal pilot, ki je v nemškem Mainzu poletel celih 69,79 metrov. Naprava je sicer precej spominjala na jadralnega zmaja, a žirija je ocenila, da je v okvirih pravil. Svetovni rekorder sicer ni zmagal, saj mu je zmanjkalo točk za kreativnost. V Ljubljani torej lahko pade nov rekord, ko bi pilot z napravo na človeški pogon dosegel vsaj znamko 70 metrov ali več.

Vzletna ploščad bo na Špici in je segala nad Ljubljanico. Naprave in piloti so pristajali v vodi. Ekipe so svoje mojstrovine sicer na ogled postavile ob 12. uri, ob 16. uri pa se je v zrak pognalo prvo doma zgrajeno letalo.

Komentarjev 1
  • grega.prebil 01:08 17.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **