Svet
35 ogledov

Na štiri oči po več kot dveh letih

Srečanje Putin - Obama EPA
Predsednika ZDA in Rusije sta se sinoči na sedežu ZN pogovarjala za zaprtimi vrati več kot pol ure dlje kot je bilo načrtovano. Rešitve za krizo v Siriji in Ukrajini sicer nista našla.

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj v Združenih narodih pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti džihadistom skupine Islamska država (IS) v Siriji in Iraku. Zavračanje sodelovanja s sirskim režimom Bašarja al Asada je označil za veliko napako.

Velika koalicija v boju proti IS, v kateri bi bile tudi muslimanske države, bi po njegovih besedah bila podobna tisti proti Hitlerju med drugo svetovno vojno, v njej pa bi imele ključno vlogo arabske države.

Rusija želi, da Asad ostane

V govoru na splošni razpravi 70. zasedanja Generalne skupščine ZN je za veliko napako označil zavračanje sodelovanja z Asadovim režimom, ki se edino resnično bori proti IS. "Priznati bi morali, da se samo Asadova vojska in kurdske milice resnično borijo proti IS in drugim terorističnim organizacijam v Siriji," je dejal.

Zavrnil je tudi tiste, ki trdijo, da večja vojaška navzočnost Rusije v Siriji kaže na njene globalne ambicije. Poudaril je, da Moskva ne more več dopuščati sedanjega stanja stvari v svetu.

ZDA bi sodelovale tudi z Rusijo in Iranom

Ameriški predsednik Barack Obama je sicer nekaj trenutkov pred Putinom pred GS ZN dejal, da so ZDA sicer pripravljene sodelovati z vsemi državami, tudi z Rusijo in Iranom, za rešitev konflikta v Siriji, a da je Asad tiran, ki "pobija nedolžne otroke". V posredni kritiki stališča Moskve je obsodil logiko podpiranja tiranov, kot je Asad, z izgovorom, da bi bila alternativa še slabša.

Putin, ki je pred GS ZN nastopil prvič v zadnjih desetih letih, se bo sicer še včeraj z Obamo sestal tudi osebno. Po uri in pol prvega srečanja na štiri oči po več kot dveh letih je Putin povedal, da je bil pogovor konstruktiven, poslovno naravnan in odkrit.

Nobeden ni popusil

Obama ni dajal izjav, ker se mu je mudilo na lastni sprejem, ki ga ameriški predsednik tradicionalno pripravlja za svetovne voditelje v času splošne razprave novega zasedanja Generalne skupščine ZN. Novinarje je z vsebino pogovora na kratko seznanil neimenovani visoki uradnik administracije.

ZDA so proti Rusiji uvedle sankcije zaradi kršenja ukrajinske suverenosti, glede Sirije pa zahtevajo naj Asad zapusti položaj. Rusija to zavrača z utemeljitvijo, da so se Asadove sile edine sposobne uspešno spopasti s teroristi IS.

Pogovor med Obamo in Putinom se je na tem tudi končal in nobena stran ni popustila.

Predstavnik administracije je razložil, da je bila polovica časa namenjena Ukrajini, polovica pa Siriji. Glede Ukrajine je Obama ponovil podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ter menil, da se v naslednjih mesecih kaže pozitivna priložnost za uresničitev sporazuma iz Minska.

Ne izključujejo zračnih napadov na Sirijo

Putin v svoji izjavi o Ukrajini ni izgubljal veliko besed in se je osredotočil na Sirijo. Dejal je, da ameriški predsednik in francoski predsednik Francois Hollande nista državljana Sirije in ne moreta odločati o prihodnosti države.

Rusija želi pomagati sirski armadi v boju proti terorizmu in Putin ne izključuje možnosti ruskih zračnih napadov na IS. Vendar pa kopenskih enot ne bo pošiljal v boj. "Vsaka ruska akcija bo v skladu z mednarodnim pravom," je dejal.

Tako ruski predsednik kot predstavnik administracije sta potrdila, da sta se sogovornika strinjala, da se morata vojski ZDA in Rusije dogovarjati in usklajevati, da ne bo prišlo do kakšnih nesrečnih srečanj na terenu v Siriji.

IS skupni sovražnik

ZDA so na podlagi pogovora ugotovile, da so ruski cilji v Siriji jasni. To je boj proti IS in podpora Asadu. Če bo Rusija uporabljala svojo vojsko le za boj proti IS, to morda ne bo nujno slabo za pozitiven razplet v Siriji. Obratno pa, če bo Rusija utrjevala Asada na oblasti proti lastnim državljanom.

Rusija in ZDA razumeta pomen politične rešitve krize v Siriji in procesa za to rešitev. O čemer se pa še vedno ne strinjata, je kakšen naj bo končni izid.

Komentarjev 2
  • rororkoko 17:06 29.september 2015.

    200 tankov v sirijo + apače+ pešadijo! zadeva v 1 mescu končana!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:17 29.september 2015.

    Kaj pa če bi pač sklenil en sporazum da bi Asad do osvoboditve ostal na oblasti, bi pa se zavezal da mora takoj ko se razmere stabilizirajo razpisat volitve. Do ponovne izvolitve stare ali namestitve nove vlade bi pa ameriško-ruska ...prikaži veča vojska nadzorovala položaje in pa tudi imela skupen nadzor nad volitvami. Pa naj ljudje odločijo. Če si res želijo tirana brez da bi jih zastraševal (tako kot so Krimske Ukrajince pri referendumu oz. ko niso dovolil mednarodnih sil da bi nadzorovale referendum, oziroma ko so širili lažno propagando) potem naj pač volijo s takim nadzorom iz vseh strani da ne bo noben imel dvoma o poštenosti volitev. Če ne pa naj pač izvolijo nekoga druzga. Naj ima ljudstvo oblast po vojni in naj se čim prej islamsko državo unič.