Slovenija
127 ogledov

Na ta klic ne odgovarjajte!

Anže Petkovšek telefon
Pri Varni na internetu so v zadnjih dneh so prejeli več prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se predstavlja kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika.

Pri Varni na internetu so v zadnjih dneh so prejeli več prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. "Klicatelj se je v polomljeni angleščini z naglasom predstavil kot Microsoftova tehnična pomoč," pojasnjujejo pri Varni na internetu. "Sogovorniku je razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika."

Klici prihajajo iz tujine, vendar se prevaranti za izvajanje prevare poslužujejo različnih načinov potvarjanja telefonskih številk, ki so lahko videti kot lokalne. Pri Varni na internetu zato opozarjajo, da bodite previdni pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Kraja identitete | Avtor: Profimedias Profimedias
Tovrstne prevare niso nič novega

Dodajajo, da takšna vrsta prevare ni nekaj novega. "V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, tudi v Slovenijo so goljufi prvič klicali že leta 2013," razlagajo. "Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika."

V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali (običajno gre za Team Viewer ali Supremo). 

Zahtevajo dostop do vašega sistema

Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku | Avtor: Varni na internetu Varni na internetu
"Preko tega programa prevarantu omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom," opozarjajo pri Varni na internetu. "Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe (npr. izpis programa “netstat” v konzoli), v primeru nesodelovanja žrtve pa sistem tudi namerno poškodujejo. Na koncu od vas zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili. Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oz. računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate."

Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar na kreditni kartici, vaš računalnik pa bo treba popraviti.

Kako prepoznati prevaro

Da gre za prevaro boste vedeli po tem, da se oseba na drugi strani predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in. "Predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema," poudarjajo pri Varni na internetu in dodajajo, da oddaljenega dostopa do vašega računalnika nikoli ne dovolite katerikoli nepooblaščeni osebi.

Poleg tega vas predstavnik Microsofta vas nikoli ne bo prosil za številko kreditne kartice, kar je še en znak, da gre za poskus prevare. "V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte," še svetujejo pri Varni na internetu. "Če so vam goljufi zaklenili računalnik, da morate ob zagonu vpisati geslo, se za nasvet glede gesla obrnite na SI-CERT.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.