Slovenija
280 ogledov

Na tolminskem muflon obvisel na jeklenici

Muflon na jeklenici Lovska družina Ljubinj
Domačin, ki se je sprehajal po dolini potoka Zadlaščica, iz katerega se z vodo oskrbuje širše območje tolminske, ni mogel verjeti svojim očem, ko je pogledal v nebo, so zapisali tamkajšnji lovci. Z jeklenice, ki je razpeta prek doline, je namreč visel muflon.

Lovci Lovske družine (LD) Ljubinj so se z lastniki ene od kmetij dogovorili, da bodo njeno okolico kosili, čistili sadno drevje in tam krmili divjad.  

Muflon na jeklenici | Avtor: Lovska družina Ljubinj Lovska družina Ljubinj

"Košenico redno obiskujejo gamsi, jelenjad in mufloni. Tja je zašel tudi nesrečni dveletni muflon. Pasel je staro otavo in iskal posamezne hruške, ki so se pritajile v podrasti. Zašel je tudi okrog temeljev jeklenice in se z rogom nesrečno zapel vanjo. Ko je začutil nenaden prijem, je odskočil. Prve noge so mu ostale v zraku, zato se je iz neznanega 'prijema' poskušal rešiti še z zadnjimi. Tla pod nogami pa so se mu vedno bolj odmikala," najverjetnejše dogajanje opisujejo lovci. 

Žival obvisela v zraku

Muflon je zdrsnil po jeklenici in kmalu obvisel v zraku.

"Z vsemi močmi je otepal z nogami in vedno bolj je drsel po jeklenici nad grapo. Morda bi imel srečo in bi pridrsel na drugo stran grape, vendar se je mehak rog zajedel v zarjavelo jeklenico in tako je nesrečno obstal nad grapo sredi jeklenice. Najbrž je poginil ponoči, ko mu je opešal krvni obtok in so se tudi temperature v grapi spustile blizu ledišča," so v zapisu na svoji spletni strani dogodek, ki se je sicer zgodil že sredi novembra, opisali lovci LD Ljubinj.   

Muflon na jeklenici | Avtor: Lovska družina Ljubinj Lovska družina Ljubinj

Seveda so takoj šli v akcijo, po pregledu terena in jeklenice pa ugotovili, da je najbolje, če staro, zarjavelo jeklenico preprosto odrežejo.  

Muflon na jeklenici | Avtor: Lovska družina Ljubinj Lovska družina Ljubinj

"Po nekaj potezah z žago je jeklenica popustila in muflon je skupaj z jeklenico zletel v gozd na nasprotno pobočje," so še povedali lovci.  

Jeklenico so uporabljali za prevoz sena  

Pred štiridesetimi leti je gospodar kmetije, ki je imela senožeti na nasprotnem bregu, prek grape namestil jeklenico. 

Z lesenimi sanmi, ki so bile izdelane posebej za ta namen, so kmetje seno iz senožeti pripeljali do kraja, kjer je bila jeklenica vpeta v hrib, in ga nato prek nje spustili do gospodarskega poslopja.  

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.