Slovenija
40 ogledov

Govornik Kučan, desnica bojkotira

proslava NOB
1/7
Saša Despot
Govornik Milan Kučan na Trgu republike požel velik aplavz. Policija medtem odstranila protestnika s transparentom.

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pravkar poteka na ljubljanskem Trgu republike slovesnost z naslovom Pod svobodnim soncem, ki jo je pripravila zveza združenj borcev za vrednote NOB.

Govornik bo bivši predsednik republike Milan Kučan, udeležbo pa je napovedal tudi predsednik republike Borut Pahor. Medtem ko je Kučan požel gromozamski aplavz, je množica Pahorja izžvižgala.

"Režim je zbral otroke, da delijo fotografijo kriminalca in pojejo ob komunističnih simbolih," je v tvitu, ki je bil očitno namenjen tujcem, saj ga je zapisal v angleščini, zapisal Janez Janša. V drugem pa dodal: "Predsednik slovenskega parlamenta Milan Brglez s podobo desetega največjega kriminalca v zgodovini človeštva."

 

Zaradi mladih se je treba spraviti s preteklostjo, je poudaril nekdanji predsednik republike. Opozoril je na pomen takratne odločitve za oborožen odpor, ki je po njegovih besedah prepričljivo zanikal usodo majhnosti in nemoči slovenstva. 

 

"Ne moremo si privoščiti, da bi nas delitve iz minulih časov delile še za danes in jutri. Pieteta do žrtev zahteva, da ne bijemo političnih in ideoloških bitk prek njihovih grobov. Nasprotno. Terja voljo in sposobnost za preudarne in odgovorne besede in dejanja," je v nagovoru izpostavil Kučan.

Slovesnost na Trgu republike je v sodelovanju z ljubljansko mestno občino pripravila zveza združenj borcev za vrednote NOB. Po podatkih organizatorjev se je zbralo več kot 5000 udeležencev, med njimi tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Milan Brglez in nekateri drugi predstavniki političnega življenja. 

Dejal je, da si moramo svojo preteklost priznati v vsej njeni celoti, s svetlimi in temnimi platmi: "Dokažimo, da je Slovenija domovina vseh nas, da pripada nam vsem in da vsi nosimo odgovornost za njo in njeno prihodnost. Zaželen in spoštovan mora biti prispevek vsakogar od nas. Šele tako bodo zakoni, politične izjave in simbolna dejanja dosegli spravni smisel." 

"Upor je bil zgodovinsko, politično daljnovidno in državotvorno dejanje. Za vselej nam je določil mesto med narodi, ki so s svojo medvojno opredelitvijo ustvarili temelje sodobnega sveta," je še opozoril Kučan. Dodal je, da odločitev za boj proti barbarstvu v Evropi danes ni le sestavina naše demokracije, je tudi temelj naše suverenosti.

 

 

Odpor je po njegovih besedah temeljil na globokem prepričanju, da je za narodovo osvoboditev potrebno skupno delovanje političnih in narodovih silnic: "Da ne more biti ideološko pogojen in izključujoč. Zato so se politične skupine znotraj OF tudi uspele zediniti o sodelovanju za osvoboditev."

Na Trgu republike se je zbrala tudi skupina podpornikov voditelja opozicijske SDS Janeza Janše, s transparentom in napisom "Kučana na Dob". Enega med njimi je po poročanju naše novinarke na terenu policija ob spremstvu aplavza iz publike umaknila s prizorišča. 

Desnica bojkotira proslave

Osrednji dogodek ob tej veličastni obletnici je potekal včeraj zvečer v ljubljanskih Križankah, kjer je zbranim spregovoril predsednik državnega zbora Milan Brglez.

PREBERITE:

Desnica je včerajšnji dogodek v križankah bojkotirala. Šef SDS se ne bo udeležil nobene proslave.

Cerar in Brglez na pohodu

Prireditev bo sovpadla z zadnjim dnevom pohoda po Poti ob žici, pomnikom na čase, ko je Ljubljano obdajala bodeča žica. Pohodnikom se bosta na kontrolni točki v Fužinah pridružila Brglez in premier Miro Cerar.

                                                         

97 tisoč smrtnih žrtev

V Berlinu so 9. maja 1945, ko je svobodo dočakala tudi Ljubljana, podpisali brezpogojno kapitulacijo celotnih nemških oboroženih sil. Zadnji boj druge svetovne vojne na evropskih tleh pa se je bil šest dni pozneje pri Poljani na Koroškem.

Vojno smo Slovenci doživeli v vseh njenih razsežnostih: osvajanje in prisvajanje, razkosanje narodnega ozemlja in okupacijo z najhujšimi oblikami terorja. O njeni totalnosti priča podatek o več kot 97.000 smrtnih žrtvah in izgonu desetine prebivalstva.

Komentarjev 132
  • Ferluci 07:49 20.maj 2015.

    ..in rdeči idioti..

  • jezero 22:39 10.maj 2015.

    Ob doseženi spravi bi bilo Janševe politike netenja sovraštva, od česar živi, konec. In njega tudi. Ta človek zato nikoli ne bo za spravo. Njegovi twiti pa postajajo vedno bolj samo neke prazne marnje, brez teže. Postaja mož z Doba.

  • mph 20:27 10.maj 2015.

    Seveda se je končal kot pravljica, tukaj pa si poglej razloge kdo je uničil pravljico (pa ne samo nam, tudi Kuba bi živela kot v pravljici brez istih kapitalističnih zločincev), pa še njihovi novinarji so to raziskali: https://www.youtube.com/watch?v=kTHvp-Y2i4I&noredirect=1