Zdravje > Aktualno
596 ogledov

Na UKC Ljubljana izvedli edinstveni poseg

Operacija Profimedias
Bolniku presadili del njegove zdrave mrežnice in mu tako povrnili vid.

Operacija mrežnice | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

Z očesne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKCLJ) so sporočili, da so konec februarja uspešno opravili avtologno presaditev mrežnice. Kot so pojasnili, gre za inovativen poseg, saj jih je bilo do sedaj po svetu opravljenih le dvajset.

Operacijo je vodil priznani vitreoretinalni kirurg Xhevat Lumi, ki sicer na očesni kliniki UKC Ljubljana deluje že dve desetletji. Kot je pojasnil, pri tovrstnem posegu presadijo del zdrave mrežnice. 

Inovativno operacijo so izvedli pri bolniku z veliko luknjo v rumeni pegi, ki se s standardnim operativnim pristopom ni zaprla.

Po pojasnilih zdravnika se med operacijo del zdrave mrežnice s periferije presadi na mesto manjkajoče mrežnice v rumeni pegi. "V nasprotju z dozdajšnjimi razmišljanji namreč, da se mrežnica kot živčno tkivo ne da presaditi, te začetne izkušnje kažejo, da se presajena mrežnica čez čas vendar zaraste in integrira v novem okolju ter postopoma prevzema svojo funkcijo," je dejal Xhevat Lumi, ki je od leta 2008 tudi vodja oddelka za kirurgijo na omenjeni kliniki. 

"S pomočjo bogatih izkušenj opravlja najzahtevnejše kirurške posege sprednjega in zadnjega očesnega segmenta ter oskrbo hujših očesnih poškodb," sporočajo z UKC-ja. Pri posegu so sodelovali asistentka Polona Zaletel Benda, instrumentarka Erika Jakulin in anesteziološka ekipa.

Dober mesec po operaciji so rezultati pri bolniku po navedbah Lumija zelo obetavni. Luknja se je s pomočjo presadka mrežnice zaprla, prišlo je tudi že do rahlega izboljšanja vidne ostrine operiranega bolnika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • stanko75 23:16 05.april 2017.

    obravnaval tega otroka. Sam se sprašuje, zakaj je bila pri otroku v tako zgodnji fazi sploh narejena srčna kateterizacija. Podoben primer se je zgodil tudi pri deklici oktobra 2015. Tudi takrat so deklici opravili srčno kateterizacijo, ki pa je že ...prikaži več ob indukciji anestezije razvila kardiogenski šok. Kasneje je bila zanjo usodna kateterizacija, saj je bilo mogoče ob njej pričakovati zaplete. Prisoten bi moral biti tudi kardiokirurg, a ga ni bilo. Kljub temu je bil poseg izveden, vendar pa je deklica potrebovala pomoč pri dihanju, saj ji je v krvi primanjkovalo kisika. To funkcijo so ji nadomestili šele po dveh urah in pol, kar je bilo prepozno in deklica je umrla.Navedenih je tudi več primerov, v katerih so bili otroci tudi v zelo slabem stanju, pa naj bi nekateri posamezniki na pediatriji kljub temu njihove primere jemali s premajhno resnostjo.Vse te podatke hranimo v redakciji, zaradi varnosti osebnih podatkov pa jih ne navajamo in podrobneje opisujemo. Hkrati smo

  • stanko75 23:15 05.april 2017.

    dogajalo tudi na vizitah in konzilijih. Eden izmed obeh zdravnikov naj bi tudi pogosto pred starši govoril mimo nje in vsa njena navodila sistematično spodbijal z neustreznimi komentarji. Hkrati naj bi oba zdravnika mimo nje širila tudi škodljive in neutemeljene ...prikaži več govorice.Opisanih več primerov, dva smrtnaSpremljajte naše zgodbe tudi na Twitterju in Facebooku!Specialistka potem poda še nekaj konkretnih kritičnih primerov zdravljenja na kardiološki službi pediatrične klinike. Dva sta se končala s smrtjo otroka, ki bi lahko bila posledica zdravniške napake. Tako je pri otroku septembra lani Podnar opravil srčno kateterizacijo, po tem pa naj bi otrok doživel miokardni infarkt. Podnar je infarkt zanikal in dogajanje pripisal zožitvi aortnega loka. Kasneje so, ker se stanje ni izboljšalo, odstopili od zdravljenja otroka in je ob ukinitvi podporne terapije umrl.Za mnenje so povprašali tudi italijanskega zdravnika Bruna Murzija, ki je pred tem avgusta o

  • stanko75 23:13 05.april 2017.

    Medtem na sosednjem oddelku :Pediatrična klinika v Ljubljani (Foto: STA)Avtorica prijave piše, da jo je vodja kardiološke službe na pediatrični kliniki Tomaž Podnar večkrat žalil in napadal ter vpričo otrokovih staršev tudi komentiral njeno delo. To naj bi ...prikaži več po besedah zdravnice skupaj še z zdravnikom Urošem Mazićem počela z namenom, da bi preprečila njeno zaposlitev na oddelku. Tam je namreč sprva delala le kot specializantka, pozneje pa se je tudi zaposlila.Več o zapletih na pediatrični kliniki pa tudi v oddaji Planet Danes ob 17.30 na Planet TV!Ko se je zaposlila, se je, kot piše sama v pismu predstojniku pediatrične klinike Rajku Kendi, trpinčenje še stopnjevalo. Tako naj bi bila na enem izmed konzilijev tudi glasno zmerjana, zaradi česar naj bi v debato posegel tudi sam Kenda.Še pozneje pa se je vse skupaj še bolj stopnjevalo do te mere, da je specialistka postala tarča sistematičnega diskreditiranja pred starši in osebjem, to pa naj bi se d