Slovenija
243 ogledov

Na UKC Ljubljana razglasili izredne razmere

Urgenca FB
Manj bolni na pregled čakali celo noč. Na UKC aktivirali poseben načrt, pripravljen za množične nesreče ali nenaden prihod števila poškodovanih ali obolelih.

V zadnjih dveh večerih se je število bolnikov, ki so potrebovali nujno obravnavo na Interni kliniki UKC Ljubljana - urgenci, kamor prihajajo bolniki z okužbami, izredno povečalo."V UKC Ljubljana je bilo v zadnjih dveh dneh na Internistični prvi pomoči (IPP) tudi do 40 čakajočih akutno zbolelih, ki smo jih morali obravnavati NUJNO (hudo oboleli z visoko stopnjo nujnosti), to je v roku od ene do štirih ur," je povedal strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras.

Gripa je tu!

"Že pred 10 dnevi smo opozarjali, da bo gripa počasi prihajala, in sedaj je tukaj. Stanje je slabo in pričakujemo, da se bo še poslabšalo. Število pregledanih bolnikov na dan se je zvišalo na 90 in več," je povedal Hugon Možina, vodja internistične prve pomoči. Na Internistični prvi pomoči (IPP) tako dnevno pregledajo 90 ali več pacientov, kar je okoli 20 pacientov več kot sicer. Večinoma gre za starejše ljudi, ki imajo kronične bolezni. 

Najdlje čakajo manj ogroženi

"Ritem dotoka je problematičen, večinoma bolniki prihajajo v popoldanskem in večernem času in razmere zelo težko obvladamo," pravi Možina. Najbolj se je čakalni čas podaljšal za bolnike, ki niso najbolj ogroženi, ti čakajo med osem in devet ur.  Da bi rešili ta problem, so aktivirali Načrt za delovanje UKC Ljubljana ob množični nesreči ali nenadnem prihodu večjega števila poškodovanih ali obolelih, kar jim omogoča odprte še ene ambulante. Ta bo v 1. nadstropju Kliničnega centra, v prostorih, kjer je sicer center za dialize. Improvizirana ambulanta bo delovala v popoldanskem času, tam bodo obravnavali manj ogrožene bolnike.

Infekcijska klinika: Vsak dan zboli dva do trije bolniki

Zaradi vzpostavitve improvizirane ambulante bodo potrebovali nove zdravnike in medicinsko osebje. Alarmantne razmere so tudi na infekcijski kliniki in na pediatriji, kjer za gripo zbolevajo tako pacienti, kot zdravniki. "Že tako imamo težave s kadri, ve tem obdobju pa je ta problem še izrazitejši. Vsak dan na novo se prerazporejamo. Na infekcijski kliniki vsak dan zjutraj dva do trije zdravniki javijo, da so zboleli sami ali pa, da so zboleli njihovi otroci," je povedala Jolanda Munih, glavna medicinska sestra na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Slaba precepljenost zdravnikov, še slabša medicinskih sester

Na UKC staršem svetujejo, da se z dojenčki ne zadržujejo v zaprtih prostorih, kjer je veliko ljudi, starejši sorojenci pa v tem času naj ne obiskujejo vrtca.

Starejšim ljudem, ki imajo predvidene klinične posege v naslednjih tednih pa svetujejo, da se cepijo proti gripi, saj bodo tako "vsaj delno zaščiteni." Medtem je precepljenost med zaposlenimi na UKC Ljubljana še vedno nizka. "Precepljenost proti gripi smo uspeli zvišati na 14 odstotkov, prej je bila pod deset odstotkov. Več je precepljenih med zdravniki, kjer se jih je cepilo okoli 40 do 50 odstotkov, med osebjem zdravstvene nege je cepljenih le šest odstotkov," pravi Tatjana Mrvič, vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb. Cepljenje proti gripi je za zdravstveno osebje sicer prostovoljno.

Zeleni alarm že drugič letos

urgenca | Avtor: Bralka Bralka
Takoimenovani zeleni alarm za množične nesreče so na ljubljanski urgenci aktivirali tudi 13 januarja. Razlog za aktivacijo posebnih ukrepov so bile takrat razmere na travmatologiji, ko so do pol ene obravnavali že več kot 140 bolnikov, predvsem zaradi padcev, zvinov in zlomov. Aktiviranje alarma jim je omogočilo preusmerjanje pacientov v druge urgentne centre.

Zeleni alarm pomeni, da se "preštejemo, vidimo, kaj imamo na razpolago, kakšno je stanje v drugih bolnišnicah in se pripravimo, v kolikor se stanje poslabša, da lahko potem hitreje ukrepamo," je takrat pojasnil dežurni travmatolog Marko Jug.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ode 07:26 27.januar 2017.

    Kdaj bodo uvedli izredne razmere zaradi korupcije, škandaloznega vodenja in ropanja UKC?

  • Avatar praufo
    praufo 15:35 26.januar 2017.

    svet ni več tak kot je bil nekoč ... vsak od nas bo živel do smrti, do takrat naj potrpi

  • ginko 21:11 25.januar 2017.

    Hvala vsem Slovencem, ki so nasedli levim tovarišem, da so izvolili pogrebce Slovenije in Slovencev.