Slovenija
45 ogledov

Na urgenci pripravljeni

<ljubljana>08.01.09, SNMP, splosna nujna medicina, urgenca, cakanje, cakal Nik Rovan
Najdaljša noč v letu za tiste, ki delajo na urgenci, pomeni tudi več dela. V UKC Ljubljana bo zato v pripravljenosti več ekip.

Kot je pojasnil vodja oddelka za travmatologijo kirurške klinike UKC Ljubljana Miloš Vesel, bo na urgenci v noči iz 31. decembra na 1. januar najverjetneje bolj živahno kot ponavadi, zato bo v pripravi tudi več zdravniških ekip. Danes na internistični prvi pomoči dežurata dve ekipi.

"Ponavadi je kar nekaj zlomov, ki jih je treba čim prej oskrbeti, razni zvini in odrgnine pa so lahko oskrbljeni ambulantno, kar pomeni, da lahko bolnik gre v domačo oskrbo," je dejal Vesel.

Lahko jih pokličejo od doma

V UKC na zadnji dan leta ni okrepljenih zdravniških ekip, a imajo možnost, da pokličejo zdravnika tudi od doma po načrtu za množične nesreče. Tako sta po Veselovih besedah v pripravljenosti še dva kirurga specialista, v primeru večjega števila poškodovancev pa jih lahko skličejo še več, odvisno od potreb.

Na silvestrovo je običajno tudi do 50 odstotkov več poškodovancev kot običajno, je dejal Vesel in dodal, da so najpogostejši vzrok za obisk urgence med božično-novoletnimi prazniki poškodbe, med vzroki zanje pa sta tudi uporaba pirotehničnih sredstev in vinjenost.

"Praznujmo vsi s trezno glavo, vinjeni naj se ne usedejo za volan in glede na to, da bo mrzla noč, je tudi nevarnost podhladitev," je opozoril Vesel.

Število medicinskih sester enako


Ekipe medicinskih sester so na silvestrovo enake kot druge dni v letu. "V primeru večjega števila poškodovancev delujemo po načrtu množične nesreče ter medicinske sestre in drugo osebje vpokličemo glede na število poškodovancev, ki jih pripeljejo v urgentni kirurški blok," je pojasnila namestnica glavne medicinske sestre urgentnega kirurškega bloka Damjana Žnidaršič. Ob tem je izrazila upanje, da bo teh poškodovancev čim manj.

Glede na praznično silvestrsko noč pričakujejo največ poškodb zaradi padca na poledeneli površini. "Če k temu prištejemo še alkohol, je teh bolnikov veliko, pa tudi veliko dela je z njimi," je dodala Žnidaršičeva.

V urgentnem kirurškem bloku ljubljanske kirurške klinike so v lanskoletni silvestrski noči obravnavali 157 bolnikov, od tega 74 v nočnem času, 37 bolnikov pa je ostalo v bolnišnici. Obravnavali so tudi pet bolnikov, ki so se poškodovali s pirotehničnimi sredstvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.