Zdravje > Fitnes
178 ogledov

Na vadbo ne s polnim želodcem

Fitnes Profimedias
Za kakršnekoli vidne rezultate bo potrebno vaditi vsaj dvakrat tedensko.

“Pomen fitnesa se skriva v korenu besede FIT, kar pomeni biti dobro splošno telesno pripravljen,” nam je pojasnil kineziolog in trener fitnesa pri Fitnes zvezi Slovenije Grega Jenko.

Če si v mislih predstavljamo fit osebo, je to po njegovih besedah nekdo, ki je močan, vzdržljiv, dobro gibljiv in koordiniran, agilen ter posledično tudi “dobro” izgleda, ima lepo telesno držo, manj maščobne mas in tako dalje.

“Fitnes vadba je torej usmerjena razvijanju omenjenih sposobnosti. Pri tem lahko uporabimo težo lastnega telesa, dodatna bremena kot so uteži, palice, žoge ali trenažerje. Pri vsem tem je zelo pomembna kvaliteta izvedbe posamičnih vaj in gibalnih vzorcev,” pojasnjuje trener.

Kako pogosto naj hodim v fitnes

“Pogostost izvajanja vadbe je odvisna od stanja naše trenutne telesne pripravljenosti, vadbenih ciljev, časovnih omejitev, in tako dalje,” razlaga Jenko. Za kakršnekoli vidne rezultate bo po njegovih izkušnjah potrebno vaditi vsaj dvakrat tedensko: “Ne pozabimo, da določeni treningi ne zahtevajo nujno obiska fitnes centra ali gyma, ampak jih lahko opravimo tudi v naravi  kot je denimo jogging, hoja v hribe …"

Fitnes | Avtor: Profimedias Profimedias
Primerna kvaliteta izvedbe vaj ali funkcionalnost gibanja je po njegovih besedah zelo pomembna zaradi zdravja ter hitrosti razvoja želenih vadbenih ciljev kot sta denimo moč ali vzdržljivost. 

Zakaj fitnes trener

“Pomen dela s fitnes ali kondicijskim trenerjem je številen. Primarno nam svetuje in pomaga kako se učinkovito gibati in izvajati določene vaje, ne da bi se pri tem poškodovali ali pridelali kakšne bolečine,” je pojasnil.

Tako po njegovih izkušnjah hitreje napredujemo v želeni smeri. Kvalitetna izvedba vaj je namreč temelj kvalitetne vadbe, ki pa igra pomembno vlogo pri kvaliteti življenjskega sloga.

Ugotavlja namreč, da je eden glavnih problemov, ki ga lahko opazimo na vadbi, neprimerna izbira vaj in velikosti obremenitev: “To pomeni da telesa vadečih niso primerno pripravljena na izbrano vadbo. Posledice omenjene neprimernosti so lahko številne, na primer poškodbe, bolečine, stagnacija na vadbi …”.

Jenko pravi, da je prehranski režim posameznika lahko zelo raznolik in izrazito individualiziran,  pomembno je le, da na vadbo ne pridemo s polnim želodcem. “Ker je hitrost regeneracije po vadbi najbolj izrazita, je pomemben tudi obrok po vadbi,” je zaključil.