Svet
16 ogledov

Na Viru začeli rušiti nelegalno zgrajeno

Rušenje črnih gradenj na Viru
1/3
Željko Mršić/PIXSELL
Začeli so rušiti prvih deset črnih gradenj, v prvi fazi jih je na seznamu 10.752.

Na Viru so zarohneli delovni stroji, ki so se lotili rušenja prvih desetih od osem tisočih nelegalno postavljenih objektov. Nekaj pred deveto uro zjutraj so na otok prispeli bagerji, ki so se lotili hiš, v katerih ni nihče stalno naseljen. Začeli so pri dveh hišah, katerih lastniki do konca leta niso zaprosili za legalizacijo. Pri rušenju je prisotna tudi policija, poroča hrvaški Dnevnik.

Na hrvaškem okoljskem ministrstvu so za STA potrdili, da med desetimi nezakonito zgrajenimi objekti, za katere je bilo rušenje predvideno za danes, ni objektov v lasti slovenskih državljanov.

Številni lastniki so se rušenja raje lotili sami, saj je to ceneje, kot da za rušenje plačajo ministrstvu. K temu je pozivala tudi ministrica za gradnjo, Anka Mrak Taritaš, ki je najavila, da bo v prvi fazi porušenih 10.752 objektov.

Mrak Taritaševa je včeraj v televizijskem pogovoru za Nova TV povedala, da so do zdaj prejeli okoli 85 tisoč zahtevkov za legalizacijo objektov. Pričakovali so jih vsaj sto tisoč, zato je ministrica glede legalizacije pesimistična. "Ko je začel veljati zakon o legalizaciji, smo pričakovali, da bo do konca junija okoli sto tisoč zahtevkov za legalizacijo. Konec januarja smo jih prejeli le 85 tisoč," je povedala.

Komentarjev 5
  • Ronald Reagan 15:29 19.februar 2013.

    Mogoče...??? Imajo korist?Neeee....zagotovo imajo korist...ker so podkupljivi in skorumpirani kot prasice in sodstvo tudi...Razen če so nesposobni...tudi tu se ne bi čudil

  • puys 15:07 19.februar 2013.

    Ceneje je podkupiti vse vpletene kot graditi na novo.

  • pikijakob 13:12 19.februar 2013.

    pri nas gradbeni inšpektorji izgubijo papirje za kaksno desetletje ali dve, potem pa že tako ali tako zastara. mogoče imajo pa inšpektorji kakšno osebno korist za neopravljanje svojega dela.