Gorenjska
81 ogledov

Na voljo 52 milijonov evrov

Slovenija 22.08.12, denar, evri, bankovci, foto: shutterstock Shutterstock
V drugi polovici aprila Eko sklad načrtuje objavo vseh javnih pozivov, tako za kreditiranje okoljskih naložb, kot tudi za dodeljevanje nepovratnih sredstev.

Iz Eko sklada sporočajo, da bodo letošnje leto javni pozivi objavljeni že aprila. Za različne ukrepe bo na voljo 30 milijonov evrov kreditov, 14 milijonov evrov nepovratnih sredstev na osnovi Uredbe o prihrankih energije in osem milijonov evrov iz Sklada za podnebne spremembe (SPS). Pomembno je, da se lahko z deli prične šele po oddaji vloge na Eko sklad.

Več za nepovratne spodbude

Letošnje leto Eko sklad uvaja spremembe, ki so posledica sprejetja Energetskega zakona (EZ-1) in nove Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije. Oba dokumenta prinašata ugodne posledice za investitorje, saj zagotavljata več sredstev za nepovratne finančne spodbude. Zato Eko sklad ocenjuje, da javnih pozivov ne bo treba predčasno zapirati. V drugi polovici aprila Eko sklad načrtuje objavo vseh javnih pozivov, tako za kreditiranje okoljskih naložb, kot tudi za dodeljevanje nepovratnih sredstev. V aprilu objavljeni javni pozivi bodo namenjeni občanom za naložbe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije po celotni Sloveniji, sredstva pa bodo zagotovljena na podlagi omenjene  uredbe.

V javni objavi je tudi Program porabe sredstev SPS v letih 2015 in 2016, ki bo na vladi sprejet predvidoma v prvi polovici maja. Iz tega razloga bodo višje nepovratne finančne spodbude za naložbe občanov na t. i. degradiranem območju na voljo v maju za investitorje iz 9 občin: Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota, Celje, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.