Svet
12 ogledov

Italijo bo iz blata vlekel Monti

Mario Monti
1/6
EPA
Italijanski predsednik Napolitano je po celodnevnih posvetih po pričakovanjih dvakratnega evropskega komisarja Maria Montija imenoval za mandatarja tehnične vlade. Medtem je Berlusconi dan po odstopu že napovedal svojo vrnitev.

Predsednik republike Giorgio Napolitano je od zgodnjega dopoldneva v svoji palači sprejemal predstavnike parlamentarnih strank, da bi se z njimi posvetoval o tehnični vladi. Zvečer je Napolitano k sebi poklical še Maria Montija in mu poveril mandat za sestavo nove vlade. Parlament bi se lahko o tehnični vladi po poročanju italijanskih medijev izrekel že v ponedeljek.

Montija podpirajo tako opozicijska vlada kot dosedanja Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode. Sprva so sicer od Montija zahtevali, da na mesto podpredsednika imenuje Giannija Letto, desno roko Berlusconija, čemur je levica nasprotovala. Letta je po poročanju italijanskih medijev zato dejal, da ne namerava biti ovira pri podpori Montiju in ne bo sprejel imenovanja.

Montija čaka težko delo

Montijeva vlada ima približno 18 mesecev časa, da izvede vse ekonomske reforme, ki so nujno potrebne. Njegova naloga je pomiriti finančne trge in vzpostaviti zaupanje v novo vlado ter njeno sposobnost reševanja težav. Uspeh vlade pa je odvisen od podpore v parlamentu.

Prav tukaj pa se lahko zatakne. Kljub temu, da je večina Montiju sedaj naklonjena, se to lahko kaj hitro spremeni. Levica bi lahko nasprotovala reformam povezanimi z upokojevanjem in zaposlovanjem. Težave pa se obetajo tudi na desnici. Berlusconijeva nekdanja zaveznica Severna Liga je že napovedala, da nasprotuje Montijevi vladi. Nasprotnike pa si Monti lahko nakoplje tudi znotraj Berlusconijeve stranke, saj mu mnogi njeni člani niso naklonjeni.

Nedolžen pri vsej stvari pa ni niti zdaj že nekdanji premier. Kot poročajo italijanske agencije, naj bi Berlusconi strankarskim kolegom dejal, da je prihodnost nove administracije v njihovih rokah. "Kadarkoli lahko umaknemo podporo," je dejal.

Berlusconi se vrača

V pismu vodji manjše stranke Desnica je Silvio Berlusconi napovedal vrnitev v vlado in izrazil veselje, da se vanjo vrača skupaj z Desnico. Poudaril je, da je njegova vlada padla, ker je v parlamentu prevladala politika malih izsiljevanj in oportunizma, ki je značilna za italijansko politiko.

Kot ključni greh mandata je označil sodelovanje Gianfranca Finija in njegovih pristašev v koaliciji, ki bi sicer mandat izpeljala do konca. Fini je koalicijo zapustil lani po izbruhu Berlusconijeve afere "bunga-bunga" in skoraj povzročil padec vlade.

Berlusconi je zapisal še, da je njegova vlada v tri leta in pol trajajočem mandatu sredi hude finančne krize opravila izjemno delo in da je država z dvema sprejetima protikriznima paketoma sredi poletja že veliko naredila.

Komentarjev 1
  • privat 08:31 13.november 2011.

    sej je isto kakor v Sloveniji...po kučanu kučan,po putinu zopet putin...bistvo je da isti ljudje vladajo in sprejemajo zakone ,kljub temu da blage veze nimajo kaj delajo....