Šport
20 ogledov

Islandci Portugalce poslali nad Hrvate

Zoltan Gera
1/17
EPA
Zadnje kolo skupine F se je razpletlo po željah Madžarov in Islandcev, napredovanje pa so si zagotovili tudi Portugalci.

Pred zadnjim kolom skupine F so bili v najboljšem položaju Madžari, ki so si s štirimi točkami že priigrali napredovanje. Dve točki manj so imeli z dvema remijema Islandci in Portugalci, pri eni točki pa je bila Avstrija. Vse štiri ekipe so tako še lahko računale na preboj v osmino finala.

Portugalci, ki pred dvobojem z Madžari še niso uspeli zadeti na tem EP, so podjetneje krenili v dvoboj, a ostali brez pravih priložnosti. Sledil pa je nov boleč udarec za Cristiana Ronalda in soigralce. V 19. minuti so Madžari izvajali kot, najprej je žogo odbil Ronaldo, nato pa še Nani, a je okroglo usnje prišlo do Zoltána Gere, veteran pa je z izjemnim udarcem z 20 metrov zatresel mrežo portugalskih vrat.

Ta je bila znova v nevarnosti že pet minut kasneje, ko je na levi strani kazenskega prostora do neoviranega strela prišel Ákos Elek, a se je tokrat z obrambo izkazal Rui Patrício. Na drugi strani zelenice je v 29. minuti nevarno iz prostega strela sprožil Ronaldo, Gábor Király pa je uspel žogo poslati v kot.

V 39. minuti se je zatresla madžarska mreža, a so sodniki gol upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja v katerem se je znašel Pepe. Vendar so Portugalci zasluženo izenačili že pred koncem prvega polčasa. Na lepo podajo Ronalda je v kazenski prostor vtekel Nani in nato zadel ob bližnji vratnici za 1:1.

Gol na gol

A strelci so bili razpoloženi tudi na začetku drugega polčasa, v dobrih štirih minutah nadaljevanja sta padla dva zadetka, po en na vsaki strani. Madžari so znova povedli po prostem strelu, ki ga je izvajal kapetan Balázs Dzsudzsák. Živi zid se je nekoliko razmaknil, žoga se je odbila od ramena Andréja Gomesa in prevarala Patrícia.

Veselje Madžarov pa je hitro skopnelo. V 50. minuti je z desne strani v peterec podal João Mário, Ronaldo pa je fenomenalno zadel s peto v dolgi kot madžarskih vrat. A tu še ni bilo konec šokov za Portugalce, ti so v 55. minuti znova zaostajali. Dzsudzsák je spet izvajal prosti strel, zadel živi zid, a znova prišel do žoge. Sprožil je z roba kazenskega prostora na desni strani, tokrat je njegov strel le delno blokiral Nani, okroglo usnje pa je po udarcu ob tla vseeno poletelo proti vratom in končalo za hrbtom portugalskega čuvaja mreže.

Za naslednje izenačenje so nogometaši iz Pirenejskega polotoka potrebovali sedem minut, znova je udaril Ronaldo, ki je dosegel svoj 60. zadetek v dresu reprezentance. Tokrat je pobegnil svojim čuvajem in neoviran prišel do strela z glavo na petih metrih.

Že v 64. minuti so bili Madžari spet blizu vodstva. Po natančni podaji v sredino kazenskega prostora je s prve na sedmih metrih streljal Elek, a tokrat se je zatresla le vratnica. V 73. in 76. minuti je znova poizkušal Ronaldo, a sta tako strel z glavo kot volej končala mimo cilja. Portugalci so bili nekoliko bolj aktivni, a so tudi oni v zadnjih minutah odnehali z napadi, saj so si prav tako zagotovili napredovanje.

Islandija z zmago na drugo mesto

Skoraj istočasno kot Madžari so na drugi tekmi povedli tudi Islandci. Kári Árnason je podal na prvo vratnico, Jón Dadi Bödvarsson pa je žogo umiril in jo poslal za hrbet avstrijskega vratarja Roberta Almerja.

Jón Dadi Bödvarsson  | Avtor: EPA EPA

V 37. minuti so imeli Avstrijci izjemno priložnost za izenačenje, a je branilec Aleksandar Dragović ob izvajanju enajstmetrovke zadel le vratnico. Zamujeno so avstrijski nogometaši nato nadoknadili po uri igre. Rezervist Alessandro Schöpf se je po podaji Davida Alabe prebil skozi islandsko obrambo in zadel daljši kot. Avstrijci so bili sicer v teh trenutkih boljši tekmec na zelenici.

Tekma pa se ni kočala po željah naših severnih sosedov, Ti so morali za napredovanje še naprej napadati, v zadnjih trenutkih tekme pa jih je presekal protinapad Islandcev, ki so si tako zagotovili drugo mesto v skupini in dvoboj v osmini finala z Angleži, Portugalce pa so poslali na dvoboj s Hrvati. Zmagovalni zadetek sta skombinirala rezervista Elmar Bjarnason in Arnor Ingvi Traustason, prvi je pobegnil avstrijski obrambi in nato nesebično zaposlil Traustasona.

Euro 2016, skupina F, 3. kolo:

Madžarska : Portugalska  3:3 (1:1)
Gera 19., Dzsudzsák 47., 55.; Nani 42., Ronaldo 50., 62.

Islandija : Avstrija  2:1 (1:0)
Bödvarsson 18., Traustason 94.; Schöpf 60.

Lestvica:

1. Madžarska      3 1 2 0 6:4 5
2. Islandija          3 1 2 0 4:3 5
3. Portugalska    3 0 3 0 4:4 3
4. Avstrija           3 0 1 2 1:4 1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.