Slovenija
44 ogledov

Na zagovor zaradi pedofila

<Ljubljana> 08.06.09, evropske volitve, Desus, Karel Erjavec, Foto: Dejan <Ljubljana> 08.06.09, evropske volitve, Desus, Karel Erjavec, Foto: Dejan
Avstralski konzul se bo moral zagovarjati pri zunanjem ministru.

"Moj prvi ukrep po današnji razpravi na odboru državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) bo, da bom na pogovor v Ljubljano poklical veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica," je danes na seji odbora dejal zunanji minister Karl Erjavec. OZP je na zahtevo SDS razpravljal o sporni udeležbi Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu 7. marca. V SDS so sicer zahtevali odpoklic veleposlanika.

Člane v Avstraliji živeče slovenske skupnosti je namreč udeležba Omana – obsojenega pedofila, ki ga iščejo v več državah – na odprtju konzulata v Melbournu močno razburila. Ogorčeni so, ker naj bi ga slovenski veleposlanik na dogodek povabil. 

Erjavec je poudaril, da gre pri vprašanju Omanove udeležbe tako za tehnično kot politično vprašanje. Po pogovoru z veleposlanikom bo z zadevo najprej seznanil predsednico vlade Alenko Bratušek in predsednika republike Boruta Pahorja. Predsednik republike ima med drugim pristojnost, da podpiše ukaze o imenovanju veleposlanikov.

Na osnutku napisan tudi Oman

Erjavec je konec marca odredil izredni nadzor, ki še ni končan. Po besedah ministra je bilo na osnutku seznama povabljencev napisano tudi ime Nicolasa Omana. Ali ga je na sprejem dejansko res povabil veleposlanik Balažic, pa ni mogoče zanesljivo potrditi, je še dodal. 

Izredni nadzor je pokazal, da je imel veleposlanik Balažic stike z Omanom. Potrdil je verodostojnost fotografij, na katerih je moč videti, da je na sprejemu Oman sedel za isto mizo kot veleposlanik, na kar so med današnjo razpravo opozarjali predvsem poslanci iz vrst opozicije.

Erjavec napoveduje ukrepe

"MZZ se bo moral odločiti, kako bo ukrepal," je dejal zunanji minister. Bo pa treba najprej ugotoviti dejansko stanje in vse okoliščine, nato pa sprejeti "korektne, objektivne odločitve. Vse ostalo bi bilo z moje strani neprofesionalno in neodgovorno", je dodal Erjavec.

Zunanji minister se je strinjal, da je bilo prav, da je OZP opravil današnjo razpravo. Med razpravo je tudi napovedal, da namerava Slovenija v prihodnosti v Avstraliji odpreti več častnih konzulatov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.