Svet
48 ogledov

Načrti IS: Z droni in kemičnim orožjem

Islamska država Profimedias
Že dlje časa so znani načrti Islamske države, ki naj bi med Evropskim nogometnim prvenstvom v Franciji izvedla več napadov. Zdaj so znane še podrobnosti načrtov.

Načrte Islamske države glede Evropskega nogometnega prvenstva v Franciji so po napadih v Bruslju razkrili ujeti teroristi, do podatkov so preiskovalci prišli tudi po temeljitem pregledu prenosnega računalnika Salaha Abdeslama, borca Islamske države, ki je bil vpleten že v morilski pohod v Parizu.

Nove napade v Franciji so skrajneži načrtovali 11. junija, pred tekmo med Veliko Britanijo in Rusijo, poleg samomorilskim napadalcev naj bi v napadu sodelovali tudi droni s kemičnim orožjem, pišejo britanski mediji.

Prenosni računalnik Salaha Abdeslama so zasegli med racijo v bruseljski četrti Molenbeek, v kateri so tega edinega preživelega terorista, ki je sodeloval v pariškem pokolu, tudi prijeli. Na računalniku so med drugim našli tudi fotografije luke v Marseillesu, kjer naj bi se pred tekmo zbirali angleški navijači.

"Lokali, polni veselih in opitih navijačev so lahka tarča troristov. Pred Evropskim prvenstvom tesno sodelujemo s francoskimi varnostnimi službami," je pri tem povedal Neil Basu z britanske policije. Ne glede na vse napore, ki jih varnostne službe dajejo v boju proti terorističnimi napadi, je Francija eš vedno v strahu pred borci IS, ki so se vrnili z bojišč Sirije. Angleški in ruski navijači so očitno eni izmed tarč tudi zato, ker obe državi sodelujeta v boju zoper IS v Siriji in Iraku.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.