• Ned 16 do 28 °C
  • Pon 17 do 27 °C
  • Tor 21 do 24 °C
več na vreme.net

GEM motors

8 komentarjev

Načrtujejo 500 novih zaposlitev

Kamniško podjetje GEM motors je na evropskem razpisu dobilo dva milijona evrov za razvoj inovativnega elektromotorja.

J. Z. / Kamnik

 

Simon Mandelj (Foto: GEM motors)

Izbrani so bili na razpisu Hitra pot to inovacij, na katerega se je prijavilo 269 podjetij. 

Projekt je sicer vreden 2,7 milijona evrov, evropska sredstva pa bodo omogočila serijsko proizvodnjo in komercializacijo produkta. V petih letih po končanju projekta načrtujejo sto milijonov evrov letnega prometa ter več kot 500 novih zaposlitev.  

"Naš elektromotor ima bistvene prednosti v primerjavi s konkurenčnimi elektromotorji, vendar smo za zagon serijske proizvodnje potrebovali dodatna sredstva in partnerje. Načrtujemo, da bomo s prodajo elektromotorjev v prvih nekaj letih ustvarili približno 10 milijonov evrov letno, dolgoročni cilj pa je 100 milijonov evrov letnega prometa. Ob zagonu proizvodnje nameravamo izdelati od dva do tri tisoč, dolgoročni cilj pa je sto tisoč elektromotorjev na leto,"pravi ustanovitelj in direktor Simon Mandelj in dodaja, da si bodo prizadevali celotno proizvodnjo ohraniti v Sloveniji. V času trajanja projekta načrtujejo vsaj deset, kasneje pa petsto novih zaposlitev. 

Boljši izkoristek, manjša teža

Elektromotor, ki so ga začeli razvijati pred petimi let in je v postopku pridobivanja patenta, je skupaj s krmilnikom v celoti vgrajen v kolo. Ima 92-odstotni izkoristek ter za četrtino večji navor in nižjo težo od konkurenčnih elektromotorjev, energija pa se ob zaviranju vrača v baterije.

V projektu sodelujejo tudi raziskovalni inštitut Fraunhofer iz Nemčije, Eccity, največji proizvajalec električnih skuterjev v Franciji, ki bo preizkušal elektromotorje v realnih razmerah ter slovenska partnerja: Domel iz Železnikov, ki bo pri projektu sodeloval na področju proizvodnje, razvil pa bo tudi nov stator motorja ter Tiskana vezja Luznar iz Kranja, podjetje, ki bo skrbelo za izdelavo krmilnika oziroma elektronike. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev (8)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima