Slovenija
44 ogledov

Nad ciplje letos prej

Ciplji Janez Mužič
Ribiška sezona. Letos cipljev le za vzorec. Krivi naj bi bili ribogojne kletke, tuni in delfini.

“Ulovili smo nekaj več kot 400 kilogramov rib, cipljev pa je bilo le za vzorec,” pravi Fabio Steffe, vodja tradicionalnega izlova cipljev. Na devetih plovilih je ciplje v noči s srede na četrtek v portoroškem ribolovnem rezervatu v Piranskem zalivu iskalo 12 ribičev, ulovili pa so predvsem ribone in oradele – kakovostno belo ribo, ki jo bodo ljubitelji morske hrane dobili v ribarnicah Levante v Izoli, na koprski tržnici in v gostilnah na Obali. Za razvoz po Sloveniji je bil ulov preslab.

Težave različne

Izredno dovoljenje pristojnega ministrstva le v natančno določenem zimskem obdobju dopušča tradicionalni izlov zimskih jat cipljev v portoroškem rezervatu. V zlatih časih so jih na suho privlekli na tone, največji zadnji izlov je bil leta 2009, ko so ulovili pet ton cipljev. “Ciplje je vse težje najti, za kar je kriva tudi povsem drugačna konfiguracija zaliva. V enem delu je namreč polno ribogojnih kletk in nasadov školjk, kjer rib seveda ne moremo iskati, prav tako pa svoje prinesejo ribe roparice – tuni in delfini. Ravno te dni jih je bilo v našem morju spet več deset v več jatah,” sklene Steffe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.