Svet
350 ogledov

Nad Evropo radioaktivni oblak - so krivi farmacevti ali Rusi?

Evropa Google Maps
Nad območjem Evrope je bila jauarja letos zabeležena majhna, vendar zaskrbljujoča stopnja radiacije. Strokovnjaki njenega izvora še vedno niso odkrili.

Nekateri strokovnjaki, ki se trudijo odkriti izvor zabeležene radiacije, menijo, da gre za jedrsko testiranje, ki so ga Rusi izvedli na Arktiki, medtem ko nekateri trdijo, da je za nevarno sevanje odgovorna farmacevtska industrija, piše portal Motherboard.

Francoski jedrski inštitut IRSN je sporočil, da so radioaktivni jod-131 odkrili v atmosferi nad severno Norveško, Finsko, Poljsko, Nemčijo, Češko, Francijo in Španijo. Stopnja je sicer v mejah normale, a strokovnjaki so vseeno zaskrbljeni, saj še vedno niso odkrili vzroka tega sevanja.

Norveška agencija za zaščito od radiacije NRPA je potrdila informacije, a hkrati poudarila, da trenutno za ljudi ni nobene nevarnosti. "Glede na to, da smo v atmosferi zaznali le jod-131, drugih radioaktivnih snovi pa ne, verjamemo, da je njegov izvor v farmacevtski industriji, saj ta proizvaja radioaktivna zdravila. Kljub temu je težko z gotovostjo potrditi lokacijo sporne tovarne, ki bi bila odgovorna za to. Smer vetrov je prehitra. Menimo sicer, da gre za tovarno nekje v vzhodnem delu Evrope," je povedala Astrid Liland z norveške aegncije NRPA.

Že nekaj časa se sicer tudi domneva, da Rusija v tajnosti testira jedrsko orožje na območju Arktike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13