Svet
15 ogledov

Nad IS tudi nemška letala

Tornado EPA
Francoski predsednik Francoise Hollande na diplomatski ofenzivi išče zaveznike v boju proti terorizmu in Islamski državi. Nemčija je pripravljena nad IS poslati večnamenska letala tornado.

Francoski predsednik Francoise Hollande na diplomatski ofenzivi išče zaveznike v boju proti terorizmu in Islamski državi.

Nemčija je pripravljena v boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država v Siriji poslati večnamenske vojaška letala tornado. 

Tako so se na današnjem srečanju v Berlinu dogovorili nemška kanclerka Angela Merkel in pristojni ministri, operacijo pa mora zdaj potrditi še bundestag. 

Okrepili sodelovanje v Maliju

Merkel Hollande | Avtor: EPA EPA
Nemčija se je tako odzvala na francosko prošnjo, da prevzame dodatne naloge v boju proti terorizmu, po pogovorih, ki jih je imela Merklova v sredo s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, na katerih mu je obljubila hiter odgovor. 

Že v torek je obljubila, da bo poslala 650 vojakov v Mali, kjer bodo delovali v mirovni misiji, v kateri sodelujejo tudi slovenski vojaki. 

Podaljšala bo tudi vojaško misijo za urjenje kurdskih borcev v Iraku in povečala število vojakov, ki sodelujejo v njej na 150.

Tako naj bi prispevala k zmanjšanju pritiska na Francijo v boju proti IS, a opozicijska Levica ob tem svari, da bi se ob morebitnem sodelovanju Nemčije v boju proti IS povečalo tveganje za teroristične napade v Nemčiji. 

Putin podprl oblikovanje velike koalcije

Pripravljenost za sodelovanje v boju proti terorizmu in oblikovanje velike koalicije proti Islamski državi je Hollandeu danes izrazil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Hollande in Obama | Avtor: EPA EPA
"Po terorističnih napadih v Parizu in bombnem napadu na ruskem potniškem letalu nad Sinajem v Egiptu, je potrebno združiti napore v boju proti skupnemu zlu," je dejal Putin.

Velika Britanija v napadih mednarodne koalicije na cilje IS v Iraku že sodeluje, sedaj pa naj bi napade razširila še na Sirijo. 

Britanski premier David Cameroon je po ponedeljkovih pogovorih s Hollandom obljubil, da bo pozval parlament, da odobri razširitev ciljev zračnih napadov.

Omajano zaupanje zaradi turške sestrelitve

Francoskega kolega je v torek v Beli hiši sprejel tudi ameriški predsenik Barak Obama, ki je na novinarski konferenci v francoščini povedal, da so sedaj vsi Francozi. 

EU je pozval, naj uresniči dogovor o delitvi informacij o letalskih potnikih z ZDA, ter zagotovil, da sta ZDA in Francija popolnoma solidarni glede namere, da kaznujeta teroriste. 

Francija želi oblikovati veliko koalicijo, v kateri bi povezala tudi ZDA in Rusijo, a so se možnosti za to po turški sestrelitvi ruskega vojaškega letala na sirsko-turški meji zmanjšale. 

Komentarjev 5
  • Žurnalček 02:22 27.november 2015.

    Kacin pa daje eno podporo NATU in Turčiji ???? Dejte zamenjat tega pametnjakoviča pri NATU ! Pošljite tja nekoga , ki jim bo z udarcem po mizi jasno povedal , kaj si ljudje EU mislijo o Turčiji , kaj pa ...prikaži več o Rusiji ! Mel smo Rupnika , ne rabimo še enga tacga , k se piše KACIN !

  • Žurnalček 02:18 27.november 2015.

    Kdo bi si mislil , da čez 36 ur ne bo več živ nobeden očevidec sestrelitve ! To nam deli Vladimire , preorji 10km pas ob Turški meji , pa bo hitro ISIL krepal!

  • razerznak 00:35 27.november 2015.

    ojojojojojj naciji spet na delu hahahha, eh treba enga hiterja da spet spuca evropo