Slovenija
1137 ogledov

Nad uslužbence, ki goljufajo pri potnih stroških, tudi z detektivi

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Ministrstva so v treh letih za tretjino oklestila zneske, ki jih uslužbencem izplačujejo za potne stroške. Detektivi kljub temu ocenjujejo, da je goljufij, ko gre za prikazovanje lažnih podatkov, še vedno veliko. V preteklih letih so za ugotavljanje kršitev detektivske storitve denimo najeli na kmetijskem ministrstvu.

Najbolj so nadomestila za prevoz na delo oklestili na notranjem ministrstvu (MNZ) in policiji oziroma na obrambnem ministrstvu (Mors) in v vojski. 

Pred štirimi leti so na Morsu za potne stroške porabili 24 milijonov evrov letno, lani so znesek znižali za skoraj polovico, na 14 milijonov evrov.

graf | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Leta 2011 je bilo denimo skoraj dvesto vojakov, ki so prejemali več kot tisoč evrov, lani so bili taki le še trije. Mesečna izplačila za potne stroške, ki so se gibala okoli dveh tisočakov, pa so bila nekaj povsem običajnega. 

Klestiti so jih začeli pred dvema letoma, letos je bilo tako najvišje izplačilo nekaj več kot 900 evrov. Zakaj? Zaradi Zujfa.

Na Morsu pojasnjujejo: "Od sredine leta 2012 mesečna višina povračila stroškov prevoza na delo in z dela ne more znašati več kot znaša višina minimalne plače za mesečno delovno obveznost, razen če je bil javni uslužbenec premeščen, prevzet na podlagi zakona ali je po odločitvi oziroma volji delodajalca sklenil pogodbo o zaposlitvi v drugem kraji."

Graf | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zujf je poskrbel, da so te stroške krepko znižali tudi na notranjem ministrstvu. Leta 2011 so denimo izplačali skoraj 19 milijonov evrov, lani manj kot 12 milijonov. 

Še bolj nazoren je naslednji podatek: Leta 2011 je bilo 1.549 policistov, ki so prejeli več kot tisoč evrov mesečnega nadomestila za prevoz na delo – največ, prek 2.700 evrov je prejel policist, ki se je vozil iz Križ na Gorenjskem v Piran. Lani je bilo zaposlenih, ki so za potne stroške dobili več kot tisočaka, le še 31.

Na MNZ sicer pojasnjujejo, da uslužbenci tako visokih nadomestil ne prejemajo vsak mesec, temveč kvečjemu enkrat v letu.

Graf | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Največ goljufov med vojaki 

Vojaki morajo oddati izjavo o vožnji na delo, ki jo v enotah Slovenske vojske v skladu s pooblastilom načelnika generalštaba preverjajo komisije za preverjanje potnih stroškov. Teh imajo kar 54.

V preteklih petih letih je Morsova obveščevalno varnostna služba kazensko ovadila 30 vojakov, ki so pri uveljavljanju potnih stroškov goljufali. 

Na infrastrukturnem ministrstvu so v preteklih letih odkrili in ovadili enega zaposlenega, ki je prikazoval napačne podatke.

Z detektivi nad kršitelje le na kmetijskem ministrstvu 

Edini so za nadzor zaposlenih detektiva najeli na kmetijskem ministrstvu. Pred štirimi leti je odkril dve zlorabi, zoper goljufa so dve leti kasneje uvedli postopek izredne odpovedi, z enim od njiju pravdanje še poteka. 

Na ostalih ministrstvih je nadzor bolj ohlapen. Na MNZ so recimo preverjali enega uslužbenca ministrstva in dva policista. V nobenem od treh primerov zlorab niso ugotovili. 

Tudi na zunanjem ministrstvu so imeli doslej na mizi le tri sume goljufije, ko gre za uveljavljanje potnih stroškov: "En javni uslužbenec nas je sam obvestil o dejansko spremenjenih okoliščinah in je tudi povrnil znesek preveč izplačanih povračil, medtem, ko sta ostala dva javna uslužbenca dokazala, da sum ni upravičen, zato se je postopek v teh dveh primerih ustavil." 

Na vseh ostalih ministrstvih še niso zabeležili sumov zlorab. 

Detektiv: V gospodarstvu je goljufanja manj 

Od začetka leta 2013 javna uprava po sklepu vlade za ugotavljanje razdalje bivališča od delovnega mesta uporablja zemljevid na spletni strani najdi.si.

"V javni upravi je goljufanja neprimerno več kot v gospodarstvu. Podjetja se krepko potrudijo, da take posameznike odkrijejo, država pa na tem področju po mojem mnenju ne naredi dovolj. Zdi se, da si krijejo hrbte, ker ne gre za njihov denar. S potnimi stroški si popravljajo prihodke. Ker zaposlenim plače ne morejo zvišati, jim zamižijo na eno oko pri potnih stroških. Oboji so zadovolji, ni pa to pravično do davkoplačevalcev," pojasnjuje detektiv Tibor Tanjšek. 

Detektiv | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na nekaterih ministrstvih imajo po njegovem letni plan, ko gre za odkrivanje kršiteljev. Sumijo torej veliko zaposlenih, a se iz tega ne izcimi veliko. 

Predstojnik ima na izbiro notranji nadzor ali pa za to najame detektiva. Če se odloči, da bo nadzor nad zaposlenim izvajal detektiv, mora o tem osumljenega opozoriti. "Kje je tu logika," je kritičen Tanjšek,

Skrajni ukrep je odpoved pogodbe o zaposlitvi 

In kako zaposlene detektivi preverjajo? V tistih nekaj primerih, ko jih državne ustanove najamejo, gre postopek približno tako, pravi Tanjšek: "Zjutraj pogledamo pokrov motorja, če je hladen je jasno, da tam že dolgo stoji. Nato določimo obdobje v katerem beležimo ure odhoda in prihoda domov. Ko imamo te podatke, zberemo izjave sosedov. Običajno je tako, da imajo ljudje v službah prijavljene podatke še iz časov, ko so prišli na študij v Ljubljano, od takrat pa po navadi tam tudi živijo."

"Presoja se vsak primer posebej, od te presoje pa je tudi odvisna odločitev za uvedbo katerega od postopkov se bo odločil (disciplinski postopek, opozorilo pred redno odpovedjo, redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi)," pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

graf | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • munja 09:50 16.april 2023.

    In ko dokapitaliziramo banke, imajo potem nekaj sto milijonske dobičke, izplačujejo si enormne nagrade, državljanom pa kar naprej višajo ceno storitev. To je res prava poteza!

  • Hi5 08:37 10.november 2015.

    Goljufanja policistov in vojakov pri tem je toliko, da si misliti ne morete. Je pa res, da so malce znižali nadomestila za prevoze, zato veliko policistom in vojakom ne diši več tako zelo vožnja v oddaljene kraje kot nekoč, ko ...prikaži več so mastno služili na kilometrini, tudi po 1000€ na mesec in več. In seveda vse to kazali navzven z novimi BMWji, Audiji in podobno. Lepo kupiti službene Clie ali kaj podobnega, naložiti vsako jutro po 4 policiste v avto pa gas, če se že mora iti delat kam v druga mesta in kraje. Ampak ne. Policaji bi še vedno radi teh 1000€ kilometrine, pa tako 3 ali 4 v avto pa si izračunajte koliko država vrže denarja stran.

  • DasAuto 00:23 10.november 2015.

    Realno gledano bi bilo najbolj smiselno vsem, ki bi dobili več kot 500€ potnih stroškov, plačat najemnino za stanovanje v bližini. Bi se dalo veliko prihranit na ta način.