Šport
22 ogledov

Nadal lovi Samprasa: 13. zvezdica

rafael nadal
1/29
Reuters
Rafael Nadal je v finalu turnirja za odprto prvenstvo (OP) ZDA s 6:2: 3:6, 6:4, 6:1 premagal prvega igralca sveta Novaka Đokovića in osvojil 13. grand slam v svoji karieri.

Rafael Nadal je zmagovalec zadnjega grand slama sezone v New Yorku. Drugi igralec sveta je v finalu s 6:2, 3:6, 6:4, 6:1 premagal lanskega finalista Novaka Đokovića. Španec je v Flushing Meadowsu zmagal drugič in osvojil 13. grand slam (13-5) v svoji karieri, kar ga na večni lestvici uvršča na tretje mesto. Pred njim sta samo Američan Pete Sampras (14) in Švicar Roger Federer (17).

rafael nadal us open | Avtor: Reuters Reuters
Nadal je z zmago v New Yorku svoj zmagoviti niz na igriščih s trdo podlago podaljšal na 22 obračunov (22:0), s čimer je postal prvi tenisač po Andyju Roddicku (2003), ki mu je uspelo osvojiti trojček turnirjev na ameriški turneji (Montreal, Cincinnati, OP ZDA).

Nadal, ki lani zaradi poškodbe kolena v New Yorku ni nastopil, je po zmagi dejal, da je vrnitev na stadion Arthurja Asheja zelo čustvena. ''Verjetno samo moja ekipa ve, koliko mi pomeni današnja zmaga. Igrati proti Novaku je vedno nekaj posebnega. Mislim, da moje igre nihče ne spravi do roba tako kot on,'' je dejal 27-letni Španec.

''Predober je bil. Zagotovo si je zaslužil zmago in ta naslov. Seveda sem razočaran, vendar si štejem v veliko čast, da sem se lahko boril za to lovoriko. Vse zasluge gredo njemu. Od sredine drugega pa do konca tretjega niza je bil  momentum na moji strani, ko bi moral izkoristiti priložnosti, česar nisem storil. Nisem si zaslužil zmage,'' je povedal Đoković, ki je imel v tretjem nizu pri rezultatu 4:4 na voljo tri vezane priložnosti za brejk, vendar jih je zapravil, nato pa do konca obračuna osvojil samo še eno igro.

Nadal drvi proti številki ena

Za Nadala je bila to 60. zmaga v sezoni in druga na turnirjih velike četverice. Španec je junija osmič zmagal na Roland Garrosu in je v najboljšem položaju, da sezono konča na prvem mestu lestvice ATP.

Nadal zaradi lanske poškodbe do konca leta ne brani nobene točke, medtem ko Đokovića čaka skoraj nemogoča naloga, če bo želel Španca zadržati za seboj. Srb je sezono na prvem mestu končal zadnji dve leti (2011, 2012), Španec pa v letih 2008 in 2010.

Zaslužil kar 3,6 milijona dolarjev

Rafa je z zmago zaslužil vrtoglavih 3,6 milijona dolarjev, vključno z milijonom dolarjev nagrade, ki jo je prejel zaradi največ osvojenih točk na ameriški turneji. Skupno je bilo to zanj že 60. turnirska zmaga (60-23), 15. na trdi podlagi.

Đoković je še četrtič izgubil v finalu OP ZDA, kjer je v preteklosti že zmagal (2011). Po lanskem porazu proti Andyju Murrayu je letos moral priznati premoč Nadalu, ki ga je premagal tudi leta 2010. Nole je v velikem jabolku lovil sedmi grand slam v karieri (6-6) in 37. turnirsko zmago. Srb je izgubil zadnja tri od štiri finalnih turnirjev za grand slam.

Najboljše rivalstvo vseh časov?

Đoković in Nadal sta odigrala že 37. medsebojni obračun, s čimer sta podrla rekord legendarnih Johna McEnroeja in Ivana Lendla, ki sta se pomerila 36-krat. Nadal vodi z 22-15, a Nole še vedno prevladuje na trdi podlagi (11-7).

OP ZDA, finale:

Novak Đoković (Srb/1) : Rafael Nadal (Špa/2) 2:6, 6:3, 4:6, 1:6

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.