Šport
15 ogledov

Nadal pred polfinalom: ''Živčen bom''

rafael nadal novak đoković EPA
V petek se bosta v polfinalu OP Francije pomerila prvi igralec sveta Novak Đoković in ''kralj peska'' Rafael Nadal. Teniški strokovnjaki so obračunu nadeli naziv ''pravi finale'', v senci obeh favoritov pa se bosta za vstopnico v finale borila še David Ferrer in Jo-Wilfried Tsonga.

Srb Novak Đoković in Španec Rafael Nadal sta izpolnila pričakovanja in si priigrala polfinalni zmenek na OP Francije. Zgodovinske knjige so pripravljene, svinčniki pa ošiljeni.

Đoković pripravljen na izziv

Novak Đoković na Roland Garrosu poskuša postati osmi igralec v zgodovini, ki bi slavil na vseh štirih turnirjih za grand slam, Nadal pa bi z zmago postal prvi tenisač, ki bi osvojil osem naslovov na enem izmed turnirjev velike četverice.

Polfinalni obračun OP Francije bo že 35. v njuni karieri, z 19-15 pa vodi Španec. Đoković je dobil njun zadnji obračun na pesku, in sicer v finalu mastersa v Monte Carlu, kjer je prekinil osemletno dominacijo ''kralja peska''.

Prav zmaga v kneževini bo Đokoviću vlila dodatne samozavesti, da se bo lahko uspešno zoperstavil vladarju osrednjega igrišča v Parizu. ''Pred mano je velik izziv in pripravljen sem nanj. Skozi celoten obračun moram igrati na najvišjem nivoju, saj je to edini način, da ga premagaš. Zmagovalca lahko odločijo malenkosti oziroma nekaj točk, zato moram biti discipliniran in osredotočen, da bom psihično in fizično pripravljen na obračun,'' je po četrtfinalni zmagi proti Tommyju Haasu povedal Đoković.

Srbski šampion bo v petek še dodatno motiviran, saj želi zmago posvetiti nedavno preminuli trenerki Jeleni Genčić, ki mu je nekaj dni pred smrtjo ''zabičala'', da je Roland Garros turnir, ki ga mora osvojiti.

Nadal priznal: ''Živčen bom''

Nadal, ki je v prvih treh krogih izgubil več iger, kot katerokoli leto doslej, je zadnje tri obračune dobil brez izgubljenega niza in sodeč po stavnicah velja za favorita. Španec nastopa na prvem turnirju za grand slam po lanskem Wimbledonu, kjer ga je v drugem kolu premagal Lukas Rosol.

jo wilfried tsonga | Avtor: EPA EPA
Četrti igralec sveta je v karieri že sedemkrat slavil na Roland Garrosu in bo poskušal postati prvi igralec, ki bi osemkrat zmagal na enem izmed štirih turnirjev za grand slam. Rekord si trenutno deli z Rogerjem Federerjem in Petom Samprasom, ki sta oba sedemkrat slavila na sveti travi All England Cluba. ''Ja, verjetno bom živčen pred polfinalom. Če ne bi bil, bi bilo bolje, da odidem domov in počnem kaj drugega. Če nisi živčen, ko igraš proti najboljšemu igralcu na svetu, potem nimaš stasti do igre. Seveda bom živčen, vendar bom še bolj motiviran,'' je povedal Nadal.

Statistika na strani Nadala

Nadal in Đoković bosta na osrednjem igrišču Philippe Chatrier odigrala že 35. dvoboj v njunih karierah. Z 19-15 vodi Španec, ki prav tako prepričljivo vodi na pesku (12-3). A ob tem je treba poudariti, da sta oba dobila tri od zadnjih šestih srečanj na peščeni podlagi.

Skupno bo to njun deseti obračun na turnirjih za grand slam - s 6-3 vodi Nadal - in prvi po letu 2008, ko ne bosta zaigrala v finalu. Lani sta se v dvoboju za zgodovino pomerila prav na Roland Garrosu, kjer se je zmage v štirih nizih veselil Nadal.

Ferrer in Tsonga v senci favoritov

V senci obračuna med Đokovićem in Nadalom bo dvoboj Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja in Španca Davida Ferrerja. Tsonga se ob ob podpori domačega občinstva poskušal drugič v karieri prebiti v finale turnirja za grand slam. Prvič mu je to uspelo leta 2008 na OP Avstralije, kjer ga je premagal Đoković.

david ferrer | Avtor: EPA EPA
Ferrer je dvakratni polfinalist Roland Garrosa in lovi prvi nastop v finalu enega izmed turnirjev velike četverice. Španec je v polfinalu zaigral tudi na OP Avstralije (2011, 2013) in OP ZDA (2007, 2012), vendar mu je do velikega finala vedno zmanjkal odločilni korak. ''Normalno je, da bo občinstvo podpiralo Tsongaja, saj je Francoz, in vesel sem zanj, da je prišel tako daleč. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da pridem v finale. Ostal moram osredotočen. Ne bom sanjal in prezgodaj začel slaviti,'' je povedal 31-letni španski veteran.

Tsonga: francoski odrešenik?

Tsonga lahko postane prvi Francoz po letu 1983, ki bi zmagal na OP Francije. Osmi igralec sveta se je prvič v karieri prebil do polfinala na Roland Garrosu, tam pa ga čaka nasprotnik, s katerim ima negativno razmerje zmag in porazov. ''Verjamem, da lahko premagam Ferrerja, saj imam dovolj orožij. Zdaj sem bolj vzdržljiv, bolj konstanten. Udarjam močneje kot on in ponavadi tudi serviram bolje,'' je povedal Tsonga.

Polfinalni obračun bo četrti v njunih karierah, z 2:1 pa vodi Španec. Doslej sta se samo enkrat pomerila na pesku, in sicer leta 2010 na mastersu v Rimu, kjer je gladko zmagal Ferrer. Kdorkoli se bo uspel prebiti do finala, bo imel priložnost, da osvoji prvi grand slam v svoji karieri.

OP Francije, polfinale:

Moški

Petek ob 13.00
Novak Đoković (Srb/1) - Rafael Nadal (Špa/3)

sledi:
Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) - David Ferrer (Špa/4)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice